Permittering: Dette må du vite
Permittering er en ordning der arbeidstakers arbeidsplikt faller helt eller delvis bort, med tilsvarende fritak i arbeidsgivers lønnsplikt. Arbeidstakeren er fremdeles ansatt ettersom permittering er en midlertidig ordning.
Permittering skal benyttes i tilfeller der det er forventet at arbeidstakeren vil kunne komme tilbake når arbeidsmengden øker. Dersom det er sikkert eller overveiende sannsynlig at bemanningsreduksjonen er permanent skal oppsigelse benyttes.
Ulovfestede regler
Reglene knyttet til permittering er ulovfestede, med unntak av permitteringslønnsloven. De ulovfestede permitteringsreglene baserer seg på tariffavtaler, herunder særlig Hovedavtalen mellom LO og NHO.
Vilkår
Permittering krever at det foreligger en saklig grunn som springer ut av forhold knyttet til virksomheten. Forholdet må være av midlertidig karakter. Nødvendige kostnadsreduksjoner, eksempelvis som følge av driftsinnskrenkning, ordresvikt, råstoffmangel eller driftsstans, vil kunne utgjøre grunnlag for permittering. Ulykker, virusutbrudd og andre midlertidige praktiske arbeidshindringer kan også være en saklig grunn.
Hel og delvis permittering
Arbeidsgiver kan ensidig bestemme permittering eller det kan avtales med den enkelte arbeidstaker. Permittering iverksettes enten i en sammenhengende periode (hel permittering) eller ved innføring av redusert arbeidstid (delvis permittering).
Fremgangsmåte
Tariffavtalene oppstiller normalt en plikt for bedriften til å konferere med de tillitsvalgte dersom permittering vurderes. Behovet for og årsaken til permittering, samt utvelgelsen skal drøftes på møtet, og det skal føres protokoll.
For bedrifter uten tariffavtaler kan en drøftelsesplikt følge av arbeidsmiljøloven. Arbeidsgivere som jevnlig sysselsetter minst 50 arbeidstakere har etter kapittel 8 en plikt til å informere og drøfte spørsmål av betydning for arbeidstakernes arbeidsforhold med de tillitsvalgte. For andre virksomheter anbefales det å gjennomføre et drøftelsesmøte. En slik drøftelse kan tillegges vekt ved en eventuell rettslig vurdering. Arbeidstakerne bør uansett informeres om permitteringer før permitteringsvarsel sendes ut.
Utvelgelsesprosessen
Bedriften må foreta en utvelgelse av hvem som skal permitteres dersom permitteringen ikke gjelder alle. Utvelgelsen må være saklig begrunnet og basert på forhåndsfastsatte kriterier. Ansiennitetsprinsippet skal etter Hovedavtalen være utgangspunkt også ved permitteringer. Det vil ved permitteringer være større adgang til å legge vekt på hensynet til fortsatt drift enn ved nedbemanninger.
Varsel om permittering
Varsel om permittering skal som hovedregel gis 14 dager før permitteringen trer i kraft. Ved utforutsette hendelser er det i Hovedavtalen satt en frist på 2 dager. Det bør angis hvor lenge permitteringen antas å vare. Permitteringsvarselet skal tjene som dokumentasjon overfor NAV for utbetaling av dagpenger. Det følger av arbeidsmarkedsloven at en arbeidsgiver som planlegger ulønnet permittering av minst 10 arbeidstakere innenfor et tidsrom på 30 dager, og som får sin ukentlige arbeidstid innskrenket med mer enn 50 prosent, skal varsle NAV så tidlig som mulig.
Lønn og dagpenger under permittering
Etter permitteringslønnsloven plikter arbeidsgiver som hovedregel å betale lønn i en periode på 15 dager etter at permittering er iverksatt (arbeidsgiverperiode I).1 Deretter er arbeidsgiver fritatt fra lønnsplikt i 26 uker i løpet av 18 måneders periode. I fritaksperioden betaler NAV dagpenger.2
Det er grunn til merke seg at selv om arbeidsgiver går til permittering er det ingen automatikk i at permitteringen gir rett til dagpenger. NAV foretar en selvstendig vurdering av hvorvidt vilkårene for dagpenger anses innfridd. For å få dagpenger må årsaken til permitteringen skyldes forhold arbeidsgiveren ikke kan påvirke. Dersom det kan dokumenteres enighet mellom arbeidsgiver og arbeidstaker om at grunnlaget for permittering foreligger, er hovedregelen etter dagpengeforskriften at vilkårene for dagpenger anses oppfylt. Arbeidstiden må som hovedregel være redusert med minst 50 prosent for at arbeidstakeren skal motta dagpenger.3
Oppsigelse under permittering
Ved oppsigelse av en permittert arbeidstaker, gjelder de ordinære reglene for oppsigelse. Oppsigelsesfristens lengde følger av arbeidsmiljøloven når ikke annet er bestemt i arbeidsavtalen. Fristen løper fra den første i måneden etter at den er mottatt. Arbeidstaker kan si opp med 14 dagers oppsigelsesfrist dersom arbeidstakeren har mottatt permitteringsvarsel og permitteringen er iverksatt. Fristen begynner da å løpe straks oppsigelsen mottas av arbeidsgiveren.
_________