Dette gjorde Wikborg Rein under Arendalsuka

Den årlige Arendalsuka er ved veis ende. En rekke spennende debatter, frokostseminarer og intervjuer ble gjennomført, og i denne artikkelen får du oversikt over hva Wikborg Rein deltok på.

Først ut var et webinar om rapportering innen bærekraft (ESG) – nye og utvidede lovkrav. Tirsdag morgen holdt våre advokater Elisabeth Roscher og Tine Elisabeth Vigmostad et spennende webinar i samarbeid med Nina Schefte og Åsne Øyehaug fra Norsk Hydro. Temaet var den nye Åpenhetsloven som nylig ble vedtatt, og som trolig trer i kraft etter nyttår.

Foto: Norsk Hydro og Kari M. Sandbukt/Wikborg Rein

Næringslivets ansvar for at det ikke foregår brudd på grunnleggende menneskerettigheter i egen verdi-/leverandørkjede har vært gjenstand for stadig mer omfattende regulering det siste tiåret. Frivillig etterlevelse av globalt anerkjente "soft law" standarder, som FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter (UNGP) og OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper, har ikke vært tilstrekkelig. Normene i disse globale standardene blir nå i økende grad gjort rettslig bindende både i Norge og andre land. Dette, og mer, ble diskutert på frokostseminaret som du kan se ved å trykke her.

Webinar: Riktig timing for kommersiell satsing på hydrogen?

Onsdag morgen var det duket for en spennende paneldebatt angående hva som må til for at hydrogen skal bli kommersielt bærekraftig. Panelet bestod av Tormod Ludvik Nilsen (partner og Global Head of Renewable Energy i Wikborg Rein), Birgitte Jourdan-Andersen (leder Energi Norges hovedkontor i Brussel), Per Christian Eriksen (leder hydrogensatsningen til Norsk Hydro) og Håkon Hjelstuen (analytiker i fornybarselskapet Aker Horizons), og ordstyrer Elise Fischer fra Corporate Communications. Panelet snakket om hvilke rammevilkår industrien trenger for å utnytte tilgjengelig fornybar energi til hydrogenproduksjon, og du kan se opptaket her.

Foto: Kari M. Sandbukt/Wikborg Rein

One Ocean Expedition Sail Away Reception

Onsdag kveld deltok Finn Bjørnstad (Managing Partner), Elise Johansen (vår ekspert på bærekraft, klima og havrett), Jan Erik Clausen (Managing Partner Bergen) og Heidi Skuterud (Head of People & Culture) på Sail Away Reception på seilskuta Statsraad Lehmkuhl. Wikborg Rein er, som eneste advokatfirma, stolt samarbeidspartner av One Ocean Expedition: En historisk jordomseiling startet fredag 20. august fra Arendal. Et av verdens største og eldste seilskip, Statsraad Lehmkuhl, har lagt ut på en 20 måneders lang ferd for å skape oppmerksomhet og dele kunnskap om havets viktige rolle for en bærekraftig fremtid i et globalt perspektiv. One Ocean Expedition er en offisiell del av FNs tiår for havforskning, og FNs nye klimarapport – som har vært mye omtalt den siste tiden – understreker hvor viktig denne ferden er. Skipet skal i løpet av 20 måneder innom 36 havner – blant annet i Singapore og Shanghai der Wikborg Rein har kontorer og vil avholde arrangementer. Til slutt ankommer skipet Bergen i april 2023, der seilskipet har vært en ikonisk del av bybildet i Bergen i 100 år. Les mer om One Ocean Expedition og følg med på hvor seilskipet er til enhver tid ved å trykke her.

Foto: Advokatbladet

Debatt: Digital kompetanse er på alles lepper

Torsdag deltok vår partner og ekspert innen personvern, Line Coll, på to arrangementer i Arendal. Det første var et arrangement som Simula-skolen og DigitalNorway stod bak, og der Sveinung Skule, (Direktør, Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse), Liv Dingsør (Administrerende direktør, DigitalNorway), Bernt Reitan Jenssen (Administrerende direktør, Ruter) Elena Rosnes (Koordinator, Viken Fylkeskommune) og Marianne Aasen (Direktør, Simula School og Research and Innovation) deltok.

Enigheten er stor om at stadig flere har behov for digital kompetanse. Men hva betyr det? Hva slags kompetansepåfyll trengs i dagens og framtidens arbeidsliv? Hva menes med at vi alle bør bli digitale generalister? Hva bør alle ansatte kunne og hvordan tilegne seg den kompetansen? Dette, og mer, diskuterte panelet. Det var kun de heldige fremmøtte som fikk glede av å overvære debatten, men Line Colls hovedpunkter var følgende:

– Det er åpenbart et stort behov for digital kompetanse i vår bransje også, blant advokater. Advokatbransjen er en tradisjonell og til dels konservativ bransje, men jeg opplever at det er stor evne og vilje til å digitalisere – både arbeidsmetoder og måten vi leverer våre tjenester på – og fokus på digital kompetanse ut mot kunder og klienter. Klientene krever jo dette også, og kommer med andre typer problemstillinger som krever digital kompetanse og bransjeinnsikt for å kunne løses. Det har kanskje vært en utfordring i bransjen at man lever av svært fagkompetente mennesker, med fokus på eksisterende human kapital, og hvor disse ressursene kanskje ikke har sett helt behovet for digitalisering og kompetanseheving. Det er da svært viktig at firmaene og ledere setter krav til opplæring, at denne opplæringen treffer godt, og at det settes av nok tid til å investere i digital kompetanseheving, sier Line Coll.

Foto: Mohmina Farooq/Simula

Debatt: Blir vi best? Eller kommer vi i bakleksa? En debatt om kunstig intelligens, innovasjon og personvern

Det andre arrangementet Line Coll deltok på, var en debatt med DigitalNorway og Datatilsynet. Her deltok Line Coll sammen med Erlend Andreas Gjære (Secure Practice), Anders Bryhni (Kongsberg Digital), Ingeborg Frøysnes (IKT-Norge), Kjetil Thorvik Brun (Abelia), Torill Eidsheim (Høyre), Liv Dingsør (DigitalNorway) og Bjørn Erik Thon (Datatilsynet).

Panelet snakket om at Europa tar lederrollen som den ansvarlige på kunstig intelligens-fronten. Og Norge vil være best av de beste. Et konkurransefortrinn, sies det. Men hvordan blir hårete mål og strenge personvernregler fulgt opp når gründere vil gjøre geniale idéer til teknologiske tilskudd på et galopperende KI-marked? Graver vi vår egen KI-grav, eller vil de andre følge i våre fotspor? Hvordan er det for innovatørene i kampen mot globale konkurrenter med langt slappere krav? Regulerer vi oss inn i bakleksa? Eller er det vi som vinner til slutt? Dette er noen av temaene panelet diskuterte.  Du kan se debatten her.

Takk for oss, vi gleder oss allerede til Arendalsuka 2022!

Les flere artikler om bærekraft

 • Bærekraft

  2023

  Etterlengtet avklaring om EU-taksonomien og norske bygg

  Norsk eiendomsbransje har lenge etterlyst avklaringer rundt hvordan kravene til bærekraftige bygg i EUs taksonomi skal forstås i Norge. Nå gir endelig Kommunal- og distriktsdepartementet viktig veiledning om begrepene primærenergibehov og nesten nullenergibygninger i Norge. Dermed går også startskuddet for jakten på taksonomigodkjenning i norsk eiendomssektor.

 • Bærekraft, Finansiering, Kapitalforvaltning

  2022

  SFDR og Taksonomien trer i kraft i Norge 1. januar 2023

  Tirsdag 20. desember 2022 ble det i statsråd vedtatt at lov om bærekraftig finans, som gjennomfører EU forordning 2019/2088 Sustainable Finance Disclosure Regulation ("SFDR") og forordning 2020/852 Taksonomiforordningen ("Taksonomien"), skal settes i kraft 1. januar 2023.

 • Internasjonale sanksjoner og eksportkontroll, Konkurranserett, Finansiering, Finansregulatorisk, Bærekraft

  2022

  Fire nye partnere fra 2023

  Vi er stolte over å kunne presentere Tine Elisabeth Vigmostad, Elise Johansen, Preben Milde Thorbjørnsen og Andreas K. Lund som nye partnere i Wikborg Rein fra 1. januar 2023.