Hverdagen som Internasjonal Trainee

Vi har tatt en prat med jusstudent Martin Nygaard som er godt i gang med sitt andre traineeopphold hos Wikborg Rein. I samarbeid med Innovasjon Norge og Yara International lanserte vi et internasjonalt traineeprogram tidligere i år - en mulighet Martin lenge har vært på utkikk etter. Nå har han nylig kommet tilbake fra en lærerik uke ved Wikborg Reins kontor i London.

Jeg har fått det jeg vil kalle verdifulle innskudd i kunnskaps- og erfaringsbanken. Verdien av et slikt opphold er definitivt at det åpner for nye perspektiver på jussen. Man utvider horisonten sin, forteller Martin etter utenlandsoppholdet.

Martin er på sitt fjerde år på jusstudiet i Oslo, og har tidligere gjennomført et trainee-semester og et halvt år med reising, i tillegg til å ha bodd et år i Frankrike hvor han studerte fransk. De internasjonale erfaringene var ikke tilfeldige valg, han ønsket å forberede seg på fremtidig arbeid i utlandet. Han var tidlig ute med å undersøke hvilke muligheter som forelå for å være internasjonal trainee.

Martin forteller at det hele startet da han ble med studentforeningen Congregatio Forensis til Kina i 2016, hvor de blant annet besøkte Wikborg Reins kontor i Shanghai:

- I etterkant av besøket spurte jeg litt rundt om mulighetene til å søke traineeopphold ved et av Wikborg Reins utenlandskontorer, noe som ikke var mulig på den tiden. Dette førte i stedet til mitt første traineeopphold ved Oslo-kontoret. Da jeg senere oppdaget at Wikborg Rein startet med internasjonale traineeopphold, var dermed avgjørelsen enkel.

Den internasjonale traineeordningen er den første av sitt slag for norske jusstudenter. I løpet av et år skal tre studenter sendes til kontorer utenfor Norge som roterende trainees hos tre ulike selskaper. For Martins del ble første destinasjon Wikborg Reins kontor i London, hvor han blant annet bistod partner og leder for kontoret, Chris Grieveson, i en voldgiftssak som gikk over flere dager.

- Oppholdet i London ga meg mulighet til å delta på ting jeg kanskje ikke ville opplevd i like stor grad som trainee i Norge. Det å få følge internasjonale og profilerte saker som man tidligere bare har hørt om er spennende i seg selv. Disse sakene byr på komplekse og interessante problemstillinger. Det kunne handle like mye om geopolitikk og bransjekunnskap som juss. Et nytt perspektiv som jeg vil ta med meg videre, sier 24-åringen.

Martin har nå opplevd de ulike arbeidskulturene i både Norge og England, og innblikket i den internasjonale jusverdenen har gitt mersmak:

- Det å få bevitne den enestående kompetansen både advokater, dommere, rådgivere og ekspertvitner har, var imponerende og inspirerende. I London er kravene høye og presset stort, men mulighetene for læring og utvikling er tilsvarende gode og jeg setter pris på akkurat disse erfaringene, avslutter Martin.

 • Kina

  2019

  Rett på kinesisk

  Etter mange år med interesse for kinesisk språk og kultur, visste Gaute Grov hva han ville jobbe med i fremtiden. Veien til midtens rike fant han gjennom jussen, hvor han spesialiserte seg i kinesisk rett og dro på utveksling til Kina. Da 26-åringen fra Bergen skulle velge tema for masteroppgaven sin, kom han heller ikke utenom sin store interesse for Kina.

 • Student

  2019

  Jus, dumplings og Skam

  Tenker du at en internasjonal karriere som jurist er forbeholdt diplomater? Tenk igjen. Bastian Jansen (26) og Anne-Marthe Hovland (24) er trainees ved Wikborg Reins kontor i Shanghai. Der jobber de med spørsmål som krysser ulike jurisdiksjoner, side om side med advokater fra Norge og Kina.