Hopp til hovedinnholdet
06.11.2023

Høstens nyheter i arbeidsretten

Temperaturene kryper og vi nærmer oss siste innspurt av 2023. Gjennom høsten har det kommet flere oppdateringer innenfor arbeidsrettsfeltet.

09.08.2023

Nyheter i arbeidsretten

Sommerferien er over for de fleste, og det er tilbake til arbeidshverdagen. Både før sommeren og gjennom sommerferien har det kommet flere oppdateringer innenfor arbeidsrettsfeltet.

11.07.2023

Endringer i anskaffelsesloven – styrkede virkemidler mot arbeidslivskriminalitet og sosial dumping

Nylige endringer i anskaffelsesloven, som trådte i kraft den 16. juni 2023, representerer et viktig første skritt i regjeringens arbeid med å etablere en Norgesmodell for offentlige anskaffelser. Disse endringene gir utvidede forskriftshjemler for å fremme arbeids- og sosiale forhold, samt bekjempe arbeidslivskriminalitet.

11.04.2023

Arbeidsrettsoppdatering første kvartal 2023

Det skjer stadig endringer innenfor arbeidsretten. Flere nye regler har allerede trådt i kraft i år, og det er ventet flere i løpet av det kommende året.

26.03.2023

Lovendringer knyttet til arbeidstakerbegrepet og arbeidsgiveransvar i konsern

Stortinget har nylig vedtatt endringer i arbeidsmiljøloven knyttet til arbeidstakerbegrepet og arbeidsgiveransvaret i konsern, og de nye lovendringene trer i kraft 1. januar 2024.

26.01.2023

Endringer arbeidsgivere må kjenne til

Det skjer for tiden betydelige endringer på det arbeidsrettslige området og det kan være vanskelig å ha en fullstendig oversikt. Vi gir en oppsummering av de viktigste hendelsene innenfor arbeidsretten i siste del av 2022 samt hvilke endringer som trer i kraft i 2023.

16.12.2022

Betydelige innstramminger i regelverket for innleie er nå vedtatt

Stortinget vedtok i går nye regler om innleie fra bemanningsforetak, som fra 1. april 2023 strammer inn adgangen til å leie inn arbeidskraft.

23.10.2022

Nye retningslinjer og anbefalinger for personvern på arbeidsplassen

Datatilsynet har nylig kommet med både oppdaterte retningslinjer for varsling og en interessant rapport om overvåking og kontroll av ansattes digitale aktiviteter. Begge disse nye initiativene angår personvern på arbeidsplassen og er relevante for alle virksomheter.

30.06.2022

Lovendringer arbeidsgivere bør være oppmerksomme på fra i dag

Innstramning i adgangen til midlertidige ansettelser, endringer i pensjonsregelverket, nye regler for hjemmekontor, kollektivsøksmålsrett og åpenhetsloven er noen av stikkordene for de lovendringene som trer i kraft i dag, 1. juli 2022.

23.06.2022

Lovforslag om skjerping av innleiereglene og styrking av retten til heltid

Fredag 17. juni la Regjeringen fram to lovforslag om henholdsvis innstramming av reglene om innleie og styrking av ansattes rett til heltidsstilling. Lovforslagene følger opp Hurdalsplattformen hvor Regjeringen varslet at de ville begrense bemanningsbransjen omfang og rolle og sikre at hele og faste stillinger er hovedregelen i norsk arbeidsliv.

23.06.2022

Lovforslag om skjerping av innleiereglene og styrking av retten til heltid

Fredag 17. juni la Regjeringen fram to lovforslag om henholdsvis innstramming av reglene om innleie og styrking av ansattes rett til heltidsstilling. Lovforslagene følger opp Hurdalsplattformen hvor Regjeringen varslet at de ville begrense bemanningsbransjen omfang og rolle og sikre at hele og faste stillinger er hovedregelen i norsk arbeidsliv.

16.06.2022

Arbeidstakers rett til bonus ved foreldrepermisjoner

Arbeidsgiver ønsker ofte å skape gode incentiv- eller bonusordninger for sine ansatte som belønner god innsats og virksomhetens gode resultater. Enkelte slike ordninger inneholder imidlertid bestemmelser eller vilkår som kan være i strid med diskrimineringsvernet i forbindelse med de ansattes fravær.

19.05.2022

Varslingsrutiner på arbeidsplassen

I forrige ukes arbeidsrettstips skrev vi om den praktiske håndteringen av varslingsaker på arbeidsplassen. Denne uken går vi nærmere inn på hvilke krav som stilles til interne rutiner for varsling i virksomheter.

12.05.2022

Praktisk håndtering av varslingsaker

Arbeidsgivere kan fra tid til annen motta varsler om kritikkverdige forhold i virksomheten. Håndteringen av slike varsler kan være krevende og ubehagelig for både arbeidstaker og arbeidsgiver. Godt etablerte varslingsrutiner, som de fleste virksomheter er forpliktet til å ha etablert, vil kunne bidra til at alle de involverte partene føler seg rettferdig behandlet. Nedenfor gir vi våre tips til hvordan arbeidsgiver bør opptre ved mottak og håndtering av et varsel fra arbeidstaker.

05.05.2022

Arbeidsgivers plikt til å forsikre ansatte – obligatorisk yrkesskadeforsikring

Alle arbeidsgivere er forpliktet til å tegne yrkesskadeforsikring for sine ansatte. Dette gjelder også aksjeselskaper hvor eier er eneste ansatte. For enkeltpersonforetak gjelder det imidlertid egne regler som er viktige å kjenne til. I ukens arbeidsrettstips ser vi derfor nærmere på arbeidsgivers plikter knyttet til yrkesskadeforsikringer.

28.04.2022

Obligatorisk tjenestepensjon – arbeidsgivers forpliktelser ved arbeidstakers fravær

Arbeidsgivers plikter knyttet til pensjonsinnbetalinger ved arbeidstakers fravær reguleres delvis av lov og delvis av virksomhetens pensjonsavtale. De fleste virksomheter betaler månedlige fakturaer fra sine pensjonstilbydere, uten nødvendigvis å være bevisst på hvilke plikter de har til å inkludere ansatte som er fraværende i forbindelse med permisjon, permittering eller sykdom. Dette temaet ser vi derfor nærmere på i ukens arbeidsrettstips.

21.04.2022

Arbeidstakers rett til utdanningspermisjon

Søknadsfristen for høyere utdanning utgikk denne uken, og i den forbindelse kan man som arbeidsgiver oppleve at ansatte fremmer krav om utdanningspermisjoner med opptil tre års varighet. Hvilke regler gjelder for arbeidstakers rett til utdanningspermisjon og hva bør arbeidsgiver passe på i den forbindelse? Dette ser vi nærmere på i denne ukens arbeidsrettstips.

31.03.2022

Oppsigelse som følge av mangelfulle arbeidsprestasjoner

De fleste arbeidsgivere opplever at de ansatte presterer på noe ulikt nivå, og at enkelte presterer dårligere enn det som er ønskelig. I denne ukens tips ser vi nærmere på hva som skal til for at mangelfulle arbeidsprestasjoner skal utgjøre tilstrekkelig "saklig grunnlag" for en oppsigelse av arbeidsforholdet.

24.03.2022

Endringer i regelverket for arbeidstakere på hjemmekontor

Da koronapandemien traff landet, ble hjemmekontor den nye normalen for mange norske arbeidstakere. Dette reiste igjen en rekke spørsmål om hvilke forpliktelser arbeidsgiver har overfor arbeidstakere som jobber hjemmefra.

16.03.2022

Wikborg Rein topprangert i Chambers Europe 2022

Vi er svært glade for at vi også i 2022 har tatt et steg opp i Chambers Europe, den årlige advokatguiden for Europas ledende advokatfirmaer.

10.03.2022

Hva gjør man hvis en ytelse feilaktig er holdt utenfor pensjonsgrunnlaget?

I vårt forrige tips skrev vi om hva som skulle inngå i grunnlaget for opptjening av pensjon. Der pekte vi på at i motsetning til det som ofte praktiseres, vil for eksempel en bonus i mange tilfeller måtte inngå i grunnlaget og gi en større pensjon. Hvis en ytelse er holdt utenfor i strid med bestemmelsene i pensjonslovene, skulle det vel bare være for de ansatte å fremsette krav om at dette rettes opp i?

02.03.2022

Privat tjenestepensjonsordning – hva inngår i pensjonsgrunnlaget?

Spørsmålet om en pensjonsordning er god eller dårlig, beror vel først og fremst på hvilket nivå som er fastsatt for innskuddet (eller ytelsen). Det har imidlertid også betydning hva innskuddet beregnes på grunnlag av (ofte kalt pensjonsgrunnlaget). Dette finnes det regler om, som vi ser nærmere på i denne ukens tips.

23.02.2022

Ny høyesterettsdom om arbeidsgivers tilretteleggingsplikt

Etter arbeidsmiljøloven § 4-6 har arbeidsgiver en vidtgående plikt til å tilrettelegge overfor arbeidstakere som får redusert arbeidsevne på grunn av sykdom eller ulykke.

16.02.2022

Oppsigelse grunnet brudd på helsekrav og/eller positiv rustest

I bransjer hvor sikkerhet er særlig viktig, vil en arbeidstaker ikke lenger kunne lovlig oppholde seg på arbeidsplassen eller utføre sitt yrke dersom vedkommende blir syk eller inntar rusmidler. Hva er konsekvensene av at en ansatt ikke lenger oppfyller fastsatte helsekrav, som for eksempel fravær av rusmidler?

10.02.2022

Rustesting av arbeidstakere

Arbeidsliv og rus er sjeldent en heldig kombinasjon. I takt med en stigende promille øker risikoen for feilvurderinger, fravær og ulykker. En praktisk problemstilling som oppstår i denne sammenheng er hvilken adgang arbeidsgiver har for å gjennomføre rustesting.

03.02.2022

Arbeidsgivers adgang til å kontrollere fastsatte helsekrav

Hvilken mulighet har arbeidsgiver til å kreve ny helseundersøkelse når de mistenker at en arbeidstaker ikke lenger oppfyller helsekrav fastsatt i lov eller forskrift?

27.01.2022

Arbeidsgivers adgang til å stille krav til arbeidstakers helsetilstand

Nylig ble det stilt krav til "[h]else som er forenlig med å jobbe i skolen" i en stillingsutlysning som lærer ved en videregående skole i Oslo. Dette kravet møtte flere reaksjoner, og endte med at rektor beklaget formuleringen og fjernet annonsen. Hvilke krav kan arbeidsgiver stille til arbeidstakers helse?

20.01.2022

Krav om styringsgruppe for pensjonsordning

Ikke alle er klar over det – men de aller fleste private foretak vil være forpliktet til å opprette en egen styringsgruppe for pensjonsordningen. En virksomhet som ikke har en slik styringsgruppe i tråd med pensjonsregelverket har heller ikke en pensjonsordning som fullt ut er i tråd med skattereglene. I dette tipset ser vi derfor nærmere på hvilke plikter arbeidsgiver har når det gjelder både opprettelsen av og driften av styringsgruppe for pensjonsordning.

13.01.2022

Privat tjenestepensjonsordning – hva er arbeidsgiver forpliktet til?

Fra 1. januar 2022 trådte det i kraft nye regler om private tjenestepensjonsordninger som skal sikre «pensjon fra første krone og dag». Kort fortalt sikres dermed flere arbeidstakere høyere pensjonsopptjening, mens arbeidsgiverne gis økte forpliktelser. I dette tipset gir vi en oversikt over hvilke forpliktelser private arbeidsgivere i Norge har til å sikre pensjonsopptjening for sine ansatte.

06.01.2022

Arbeidsgivers saksbehandling ved oppsigelse på grunn av arbeidstakers pliktbrudd

I vårt siste tips før jul skrev vi om saksbehandlingsregler i oppsigelsessaker, med fokus på de lovfestede formelle kravene til arbeidsgivers saksbehandling etter arbeidsmiljølovens kapittel 15. I dette tipset ser vi nærmere på ulike sider av kravene til forsvarlig saksbehandling ved oppsigelse på grunn av arbeidstakers forhold.

04.01.2022

Hvilke lovendringer påvirker arbeidsgivere i 2022?

Nytt år betyr også at nye lovendringer trer i kraft fra 1. januar. Vi gir deg en kort innføring i de viktigste endringene arbeidsgivere må være oppmerksomme på i 2022.

16.12.2021

Saksbehandlingsregler i oppsigelsessaker

I Norge har arbeidstakere et sterkt vern mot oppsigelse. I denne forbindelse har også arbeidsmiljøloven strenge bestemmelser for hvordan oppsigelsesprosesser skal gå for seg. Hva må arbeidsgiver være oppmerksom på i denne forbindelse?

05.12.2021

Redegjørelsesplikten

Etter likestillings- og diskrimineringsloven har alle arbeidsgivere uavhengig av størrelse en plikt til å aktivt fremme likestilling i virksomheten. For alle offentlige virksomheter og private virksomheter med mer enn 50 ansatte, gjelder også en konkretisert plikt til å redegjøre offentlig for sitt aktive likestillingsarbeid. Plikten gjelder også private virksomheter som jevnlig har mellom 20 og 50 ansatte, når en av arbeidslivets parter i virksomheten krever det.

15.10.2021

Skatt til besvær når arbeidsgiver gir ansatte økonomiske fordeler

Hvilke regler gjelder når arbeidsgiver ønsker å gi den ansatte økonomiske fordeler? I denne ukens tips ser vi nærmere på hva man bør være oppmerksom på dersom arbeidsgiver skal dekke kostnader for ansatte.

26.08.2021

Åpenhetsloven: Menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold på dagsordenen

En ny lov om virksomheters ansvar for å sikre åpenhet tilknyttet arbeid med grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold ble vedtatt av Stortinget i juni 2021. For arbeidsgivere betyr loven at søkelyset rettes mot arbeidet for å sikre grunnleggende menneskerettigheter og akseptable arbeidsvilkår både nasjonalt og internasjonalt.

15.04.2021

Skatt i forbindelse med gaver og andre fordeler i arbeidsforhold

Hovedregelen for gaver mottatt i arbeidsforhold er at dette utgjør skattepliktig inntekt etter skatteloven §§ 5-10 og 5-12 jf. § 5-1. Så lenge gaven utgjør en økonomisk fordel er den dermed i utgangspunktet skattepliktig for arbeidstaker. Fra dette utgangspunktet er det imidlertid gjort flere unntak som får betydning for gaver i arbeidsforhold. I forskrift til skatteloven er det i denne forbindelse oppstilt beløpsgrenser for når skatteplikt vil aktualiseres for ulike typer gaver. I det følgende ser vi på hvilke typer gaver og fordeler som vil være skattefrie i arbeidsforhold, og hvilke verdigrenser det er viktig å være oppmerksomme på, hvor fordeler blir skattepliktige.

13.01.2021

Litt om pensjon og om de nye reglene om egen pensjonskonto

Fra 2021 får vi regler om såkalt egen pensjonskonto («EPK»). Disse reglene medfører forenklinger og besparelser for arbeidstakere som skifter jobber. Samtidig blir det en del valg som den enkelte må ta stilling til. Dette vil kunne ha betydning for så mange som 1,5 millioner ansatte i dag.

24.11.2019

Oppsigelsesadgang i prøvetiden

Formålet med prøvetiden er at arbeidsgiveren i en begrenset tidsperiode skal få anledning til å vurdere hvordan arbeidstakeren fungerer i stillingen. Men hvilken adgang har egentlig arbeidsgiver til å si opp arbeidstaker i prøvetiden?

14.11.2019

Kan man si opp en ansatt pga uønsket seksuell oppmerksomhet eller adferd?

I løpet av det siste året har «Me too»-bevegelsen som kjent skapt debatt, og fått konsekvenser for en rekke politikere og kulturpersonligheter, både i utlandet og her i Norge.

07.11.2019

Kan man si opp en leder som innleder et forhold til en ansatt?

Denne uken kunne vi lese at Chief Executive i McDonald's, Steve Easterbrook, mistet jobben etter å ha datet en ansatt*. Selv om forholdet var frivillig fra begge parters side, mente styret i McDonald's at dette var i strid med selskapets interne retningslinjer og at Easterbrook hadde utvist dårlig dømmekraft. Kan man gi en slik oppsigelse etter norske arbeidsrettsregler?

31.10.2019

Når kan en ansatt suspenderes?

Suspensjon innebærer at arbeidstakers rett og plikt til å utføre arbeid oppheves for en begrenset periode. Selv om arbeidsplikten oppheves, består imidlertid fortsatt ansettelsesforholdet under suspensjonen.

10.10.2019

Rettigheter knyttet til ferie

Sommerferien er for lengst overstått. Mange arbeidstakere i norske virksomheter avvikler også høstferie i disse dager, og ennå gjenstår juleferien. Hvilke rettigheter har egentlig en arbeidstaker knyttet til ferie? Hvor mye ferie har arbeidstaker krav på, og kan arbeidstaker selv bestemme når ferien skal tas ut?

26.09.2019

Kan arbeidstaker bestride en advarsel?

Ikke rent sjelden vil arbeidstaker oppleve en mottatt advarsel som dypt urettferdig. Arbeidstaker kan mene seg utsatt for usaklig forskjellsbehandling, være uenig i de faktiske omstendighetene som ligger til grunn for advarselen eller mene at advarselen er en for streng reaksjon fra arbeidsgivers side. I denne ukens tips ser vi nærmere på hvorvidt arbeidstaker kan angripe eller bestride en advarsel.

17.09.2019

Advarsel i arbeidsforhold – hva, når og hvordan?

En advarsel er en sanksjon som kan benyttes ved arbeidstakers brudd på sine forpliktelser etter ansettelsesavtalen. Arbeidsmiljøloven inneholder ingen bestemmelser om advarsler - verken med hensyn til fremgangsmåte, formkrav eller de rettslige konsekvenser av at en advarsel er gitt.