Jus, dumplings og Skam

Tenker du at en internasjonal karriere som jurist er forbeholdt diplomater? Tenk igjen. Bastian Jansen (26) og Anne-Marthe Hovland (24) er trainees ved Wikborg Reins kontor i Shanghai. Der jobber de med spørsmål som krysser ulike jurisdiksjoner, side om side med advokater fra Norge og Kina.

 

- Man kommer jo selvfølgelig hit med det norske perspektivet, og da er det gøy å bli utfordret og se det fra nye vinkler når man sparrer med andre på kontoret, sier Bastian Jansen smilende.

Både Bastian og Anne-Marthe er inne i sitt siste studieår ved Universitetet i Bergen og valgte et utvekslingsopphold i Kina. Ved Wikborg Reins Shanghai-kontor har de begge to fått seg et traineeship litt utenom det vanlige.

- Kombinasjonen av et utvekslingsopphold og muligheten til et praktikantopphold i utlandet ble utslagsgivende for at jeg valgte Kina som utvekslingsdestinasjon, forklarer Anne-Marthe.

Bastian har tidligere gjennomført et femukers utvekslingsopphold i Beijing, noe han følte ble for kort tid. Han valgte derfor å dra nytte av UiBs gode utvekslingsavtaler med kinesiske universiteter.

- Kombinasjonen av en teoretisk tilnærming på universitet samtidig som man fikk adgang til å arbeide med faktiske problemstillinger i et svært kompetent miljø hos Wikborg Rein, virket utrolig spennende, forteller han.

Jus på kinesisk

Som student kan overgangen fra å studere til å anvende jussen i praksis være både spennende og utfordrende – spesielt hvis man er i et land i et land som Kina. Ifølge Anne-Marthe kommer kildekritikken og den kritiske refleksjonen man lærer i Norge til god anvendelse, for eksempel når man jobber med informasjonsbearbeidelse i Kina.

- Det å kunne anvende kinesisk jus på en kildekritisk måte gir en bedre forståelse av hvordan rettssystemet fungerer her.

Hun studerer ved Jiao Tong University, der «Foreign Investment Law» er et av fagene hun har valgt.

- Faget gir meg innsikt i hvilke krav som stilles til utenlandske selskaper som ønsker å etablere seg i Kina. Dette er også problemstillinger man jobber med på kontoret, sier hun.

Selv om alt oppleves fremmed og annerledes i starten, så kommer man ifølge Bastian langt med kunnskapen man har fått fra studiet i Norge.

- Det hjelper og så klart at de norske advokatene her aldri er langt unna, og at døra deres alltid er åpen hvis man er usikker på noe, sier Bastian.

En "vanlig" dag på jobben

Bastian og Anne-Marthe vet at de får en unik kompetanse ved å jobbe i et multikulturelt miljø så tidlig i karrieren. På kontoret møter de varierte arbeidsoppgaver, der en dag sjelden er lik den forrige.

- De oppgavene jeg har jobbet med har vært å oversette fra norsk til engelsk til hjelp for de kinesiske advokatene, sette opp kontrakter og skrive svarbrev for klienter. I tillegg har jeg arbeidet med norske problemstillinger for norske klienter. Man får prøve seg på forskjellige oppgaver og terskelen for å spørre om hjelp er lav, sier Anne-Marthe.

Selv om arbeidsdagen er preget av variasjon, har de to studentene funnet morgenrutinen.

- Vi var heldige som fikk en bolig kun 35 minutters gange fra kontoret, så vi pleier å spasere bort på morgenkvisten, gjerne med en dumpling og kaffe i hånden, forteller Bastian.

Men hverdagen i Shanghai består ikke utlukkende av studier og jobb. Det blir også tid til å utforske byen og dra på utflukter i helgene. Med hurtigtogene er plutselig mye av landet tilgjengelig.

- Privat går dagene i å utforske byen, som har et enormt tilbud av ulike ting å se og gjøre. Om man skulle trenge et avbrekk fra storbylivet er det heldigvis gode muligheter for å komme seg ut av byen og oppleve kinesisk natur også, sier Bastian.

- Sammen med venner prøver jeg å utforske byen, det er alltid noe nytt å se! Nå når våren springer ut for fullt prøver jeg også å få til noen dagsturer til nabobyer utenfor Shanghai, forteller Anne-Marthe.

Skamfulle samtaler

Etter at forholdet mellom Norge og Kina ble "normalisert" i 2016 etter flere år uten politisk kontakt og mindre økonomisk samkvem, har utviklingen den siste tiden pekt oppover. Dette har ført til økt oppdragsmengde ved Wikborg Reins Shanghai-kontor fra både norske og internasjonale selskaper ønsker seg inn i Kina, og kinesiske selskaper som ser mot Norge og Europa. Likevel kan ting tyde på at kineserne vet mer om norsk russetid enn laks eller vintersport.

- Tv-serien «SKAM» er ekstremt populært blant de yngre, forteller Anne-Marthe lattermildt.

- Vi har blitt møtt med spørsmål om både Skam, Kygo og Kristofer Hivju. Det er definitivt en interesse for Norge her borte, avslutter Bastian.