Slik seiler Nina til topps i shippingbransjen

Nina M. Hanevold-Sandvik (35) satset egentlig på å følge i fars fotspor og bli diplomat. Men etter at hun tok faget sjørett under utenlandsstudier, valgte hun en karriere innenfor maritim jus isteden. I Wikborg Rein jobber hun- i tverrsnittet mellom shipping og jus – to tradisjonelt mannsdominerte bransjer, og ble i fjor listet som en av «10 women to watch» av YoungShip. I denne artikkelen deler Nina sine beste tips for å lykkes i bransjen.

Jeg hadde spesialisert meg på folkerett og internasjonale relasjoner med tanke på diplomatiet, men fant ut at sjørett var et veldig interessant alternativ. Sjørett bygger i stor grad på internasjonale konvensjoner fra folkeretten, det blir bare mye mer praktisk, sier Nina. 

Hun forteller også at shipping er veien å gå for advokater som vil jobbe internasjonalt.

Jusen er som regel veldig nasjonal, men shipping og sjørett gir deg helt andre muligheter til en internasjonal karriere. I tillegg er Norge en av de store spillerne innenfor shipping internasjonalt, noe som gjør oss veldig relevante.

Wikborg Rein har kontorer i viktige shippingbyer som London, Singapore og Shanghai. Nina har selv hatt et utvekslingsopphold ved firmaets kontor i London.

Mange av de ansatte på utenlandskontorene våre jobber med shipping og offshore. Vi er helt i verdensfronten på dette, og gjennom tiden i London fikk jeg lære av de beste, forklarer Nina.

Slik lykkes du

Vær høylytt

Mange har høye ambisjoner og blir lovet en rekke muligheter når de rekrutteres, men så kan man fort føle seg litt usynlig. Som ung må man da ta ansvar for å bygge sin egen karriere, og en måte å gjøre dette på er å snakke høyt om hva man vil. Det er ikke sikkert at noen vil komme inn på kontoret ditt for å spørre om du har du lyst til å jobbe i London et år. Når man blir litt mer tydelig rundt det man ønsker, finner man ofte ut at det er mange erfarne kolleger som er villige til å hjelpe deg på veien.

Finn mulighetene - og vær fleksibel

Finn ut om det er kurs eller programmer man kan delta på som gir deg noe ekstra som advokat. Selv har jeg ingen bakgrunn fra shipping, og tok derfor kystskippereksamen etter oppfordring fra en av partnerne jeg jobber med. Dette gav meg en bredere forståelse for det skipsfaglige, og har gjort meg bedre i jobben min. Men det kreves egeninnsats, og det er ikke alltid mulighetene dukker opp når det passer best. Jeg ofret to kvelder i uken i et år for å ta den eksamenen, og muligheten for å dra til London fikk jeg omtrent samtidig som at kjæresten min fridde til meg.

Skap deg et nettverk tidlig

Alltid si ja til å snakke på seminarer og konferanser selv om det kan være tøft i starten. Man blir bedre av å gjøre det noen ganger, og det er en veldig god mulighet til å komme i kontakt med nye folk. Det er også viktig å delta i ulike bransjeforeninger eller mer uformelle samlingspunkter hvor man treffer andre i bransjen. Jeg deltok blant annet på Maritim Trainee-programmet, som er Rederiforbundets to-årige management traineeprogram. Her ble jeg kjent med unge flinke folk fra ulike deler av bransjen. Vi møtes stadig igjen, og det har gitt meg et unikt nettverk som jeg drar nytte av i mitt arbeid. 

Hør mer om Ninas historie og flere tips til å gjøre det godt i bransjen på Shippingpodcasten.