Ukens tips: Felles behandling av reguleringsplan og byggesak
Utgangspunktet etter plan- og bygningsloven er at plansak og søknad om byggesak skal behandles hver for seg og som to ulike prosesser. I plan- og bygningsloven §§ 1-7 og 12-15 er det likevel bestemmelser som åpner for en felles behandling av privat forslag til detaljregulering og byggesak. Dette er en tid- og ressursbesparende ordning som kan benyttes dersom kommunen og den private part finner det hensiktsmessig.
Adgangen til felles behandling er slått fast i plan- og bygningsloven §§ 1-7 og 12-15. Det følger av plan- og bygningsloven § 12-15 at søknad om byggetillatelse kan behandles felles med privat forslag om reguleringsplan dersom kommunen og den private part finner det "hensiktsmessig".
Bakgrunnen for vedtakelsen av bestemmelsen var å legge til rette for en mer effektiv og samlet saksbehandling. En felles behandling er for det første tidsbesparende, hvilket igjen medfører sparte kostnader. Videre kan utbygger unngå dobbeltarbeid blant annet ved at man ikke trenger å sende ut nabovarsel for byggetiltaket. Kommunen vil på sin side kunne behandle eventuelle merknader, klager og uttalelser fra andre myndigheter i en og samme prosess. Felles saksbehandling har også den fordelen at kommunen gis et bedre vurderingsgrunnlag ved at planens konsekvenser avdekkes ved behandlingen.
Felles behandling er betinget av kommunens samtykke og vil bero på om kommunen finner ordningen "hensiktsmessig" for den aktuelle saken. Det fremgår av forarbeidene at en felles prosess vil være mest aktuell for saker der det i overordnet plan er avgjort hvordan et område er tenkt anvendt og utformet, og der utbygger på et tidlig tidspunkt har klart for seg hvordan utbyggingen skal foregå, og har bestemt seg for den endelige utformingen av tiltakene innenfor planområdet.
Utfordringen med ordningen er at behovet for koordinering kan bli større i denne type saker. Omfanget av plan- og byggesaken vil derfor være avgjørende for om felles behandling lar seg gjennomføre. Tiltak som det er knyttet usikkerhet rundt egner seg antakelig ikke for parallell behandling. Til syvende og sist beror vurderingen på kommunens frie forvaltningsskjønn.
Ved felles behandling gjelder reglene for reguleringsplaner om varsling, uttalelsesfrist, adressat for uttalelsene og saksbehandlingsfrister for begge vedtakene, jf. plan- og bygningsloven § 12-15. Dette innebærer blant annet at det er kommunen som er utsender av planforslaget, jf. plan- og bygningsloven § 12-10, og som må varsle de som skal varsles i byggesaken. Uttalelsesfristen vil følge plansaken, det vil si minst seks uker. Byggesaksbehandlingen vil også få samme saksbehandlingsfrist som plansaken. Videre er det kommunen som er mottaker av protester og kommentarer, både i plansaken og i byggesaken.