Ukens tips: Forslag om permanente teknologinøytrale boliglover
I forbindelse med koronaviruset trådte det den 9. april i kraft en midlertidig forskrift med unntak fra reglene om fysisk årsmøte og generalforsamling i eierseksjonssameier, borettslag og boligbyggelag. Forskriften gjelder bare frem til 27. mai, men kommunal- og moderniseringsdepartementet har nå sendt på høring et forslag om gjøre disse lovene teknologinøytrale på permanent basis. Samtidig foreslås det å utsette de lovbestemte fristene for å avholde årsmøter eller generalforsamling i 2020 til 31. oktober.
Den midlertidige forskriften er nærmere beskrevet i et tidligere ukens tips, men forslagene i den permanente lovendringen inneholder noen avvikende reguleringer og presiseringer fra den midlertidige forskriften.
Den permanente lovendringen medfører at dagens absolutte krav om fysisk oppmøte fjernes. Fjernmøteteknologi og møteapplikasjoner kan imidlertid bare brukes når det er forsvarlig, og løsningene må ha funksjonalitet som gjør at møtet gjennomføres uten at noen av lovens øvrige krav er satt til side. Det er samtidig ingen plikt til å avholde digitale møter, det vil være opp til styret å vurdere hva som er hensiktsmessig. Samtidig er det, for å sikre beboerdemokratiet, lagt opp til at minst to seksjonseiere/andelseiere som til sammen har minst ti prosent av stemmene kan kreve at det gjennomføres fysisk møte.
Videre er det foreslått at elektronisk kommunikasjon tillates, med mindre beboerne har reservert seg mot dette. Her er utgangspunktet snudd fra dagens borettslagslov, hvor elektronisk kommunikasjon krever forhåndssamtykke fra den enkelte beboer. Dagens eierseksjonslov på sin side inneholder ikke eksplisitt regulering av temaet.
Den lovbestemte fristen for å avholde årsmøte og generalforsamling er innen utgangen av juni. For de som ikke ønsker eller har mulighet til å gjennomføre digitale årsmøter, er det i år behov for å utsette fristen for å avholde årsmøte eller generalforsamling til det igjen er mulig å ha fysiske møter. Departementet har av denne grunn foreslått å utsette årets frist til 31. oktober. Dette gjøres som en midlertidig lovendring som kun vil være gjeldende for 2020.
Høringsfristen utløp fredag 8. mai. Høringssvarene er i stor grad positive til konseptet, men flere aktører har belyst enkelte praktiske og rettslige utfordringer som bør håndteres. Det er derfor sannsynlig at det vil være enkelte justeringer i det endelige lovforslaget før dette vedtas.