Personvern og GDPR

Personvern og GDPR berører all virksomhet. Det kan dreie seg som behandling av personopplysninger om ansatte, kunder, leverandører med mer. På dette området har Wikborg og Rein mye erfaring.

Med personvernforordningen (GDPR), som ble implementert i Norge gjennom en ny personopplysningslov i 2018, ble strengere regulering innført med skjerpede krav til dokumentasjon og styrkede rettigheter for de registrerte. Det er også langt strengere sanksjoner ved brudd på bestemmelsene. Dette stiller store krav til virksomhetene. Selv om utfordringene vil variere med omfanget av den enkelte virksomhets behandling av personopplysninger, er ingen selskaper uberørte. 

I dag benytter de fleste virksomheter databehandlere (IT-driftsleverandør, leverandører som driver vedlikehold av programvare og liknende). Også her ble det gitt mer detaljerte regler, blant annet til innholdet i databehandleravtaler og databehandlerens egne plikter.

Basert på vår erfaring, har virksomhetene særlig behov for bistand innen:

  • Analyse av strategi og handlingsrom
  • Etablering og dokumentasjon av system for internkontroll
  • Avtaleverk, herunder databehandleravtaler
  • Overføring av personopplysninger utenfor EU/EØS
  • Kontrolltiltak i arbeidslivet, herunder innsyn i ansattes e-post
  • Innsamling, lagring og bruk av store datamengder ("big data")
  • Bruk av skytjenester
  • Håndtering av sikkerhetsbrudd

Vi har i flere år skrevet det norske kapittelet i International Comparative Legal Guide to Data Protection.

Reglene om behandling av personopplysninger og personvern er også relevante i forbindelse med inngåelse av IT-kontrakter med videre. Les mer her.

Les våre siste artikler innen personvern

  • Personvern, Arbeidsrett

    2021

    Personvernrettslig: Kan arbeidsgiver spørre om den ansatte er vaksinert?

    Til tross for at Norge den 25. september 2021 gikk over til en normal hverdag med økt beredskap, kan arbeidsgivere av ulike grunner fortsatt ha et ønske om å kontrollere sine ansattes vaksinasjonsstatus. Kan arbeidsgiver lovlig gjøre dette fra et personvernrettslig perspektiv?

  • Personvern, Teknologi og digitalisering

    2021

    Overtredelsesgebyr etter GDPR – tre grep virksomheter kan gjøre for å redusere risikoen

    Aldri før har tilsynsmyndighetene gitt så høye bøter til virksomheter for manglende etterlevelse av GDPR. Hittil i år har manglende personvern kostet europeiske virksomheter mer enn 10,4 milliarder kroner.

  • Personvern, Teknologi og digitalisering, Kina

    2021

    Ny kinesisk personvernlov – PIPL

    Fire forhold du må være klar over hvis du driver forretninger i eller mot Kina.

  • Bærekraft, Fornybar energi og infrastruktur, Personvern, Havindustrier, Compliance og krisehåndtering, Teknologi og digitalisering

    2021

    Dette gjorde Wikborg Rein under Arendalsuka

    Den årlige Arendalsuka er ved veis ende. En rekke spennende debatter, frokostseminarer og intervjuer ble gjennomført, og i denne artikkelen får du oversikt over hva Wikborg Rein deltok på.

  • Personvern, Teknologi og digitalisering

    2021

    EDPB med oppdatert veiledning om Schrems II-dommen

    Det europeiske personvernrådet (EDPB) har kommet med den endelige versjonen av sine anbefalinger om overføring av personopplysninger til land utenfor EØS.

  • Personvern, Compliance og krisehåndtering, Finansregulatorisk

    2021

    Nye standardkontrakter fra EU-kommisjonen

    De endelige kontraktsvilkårene fra EU-kommisjonen har kommet, og de vil være sentrale i arbeidet med å etterleve reglene som følger av personvernforordningen og Schrems II-dommen. I denne artikkelen gir vi en kort oversikt over det du må vite om standardavtalene.