Personvern

Alle virksomheter behandler personopplysninger. Dette kan være opplysninger om ansatte, kunder og leverandører, besøkende på virksomhetens nettsider, aktivitetslogger i virksomhetens IT-systemer med videre.

Med den nye personvernforordningen (GDPR), som ble implementert i Norge gjennom en ny personopplysningslov i 2018, ble strengere regulering innført med skjerpede krav til dokumentasjon og styrkede rettigheter for de registrerte. Det er også langt strengere sanksjoner ved brudd på bestemmelsene. Dette stiller store krav til virksomhetene. Selv om utfordringene vil variere med omfanget av den enkelte virksomhets behandling av personopplysninger, er ingen selskaper uberørte. 

I dag benytter de fleste virksomheter databehandlere (IT-driftsleverandør, leverandører som driver vedlikehold av programvare og liknende). Også her ble det gitt nye og mer detaljerte regler, blant annet til innholdet i databehandleravtaler og databehandlerens egne plikter.

Basert på vår erfaring, har virksomhetene særlig behov for bistand innen:

  • Analyse av strategi og handlingsrom
  • Etablering og dokumentasjon av system for internkontroll
  • Avtaleverk, herunder databehandleravtaler
  • Overføring av personopplysninger utenfor EU/EØS
  • Kontrolltiltak i arbeidslivet, herunder innsyn i ansattes e-post
  • Innsamling, lagring og bruk av store datamengder ("big data")
  • Bruk av skytjenester
  • Håndtering av sikkerhetsbrudd

Vi har i flere år skrevet det norske kapittelet i International Comparative Legal Guide to Data Protection.

Reglene om behandling av personopplysninger er også relevante i forbindelse med inngåelse av IT-kontrakter med videre. Les mer her 

Les våre siste artikler innen personvern

  • Personvern, Teknologi og IT-rett

    2019

    Ett år med GDPR

    Snart ett år har gått siden EUs personvernforordning (GDPR) ble innført i Norge. Det nye regelverket har medført strengere krav til virksomheter, og enkelte bedrifter har allerede blitt bøtelagt for å behandle personopplysninger galt.

  • Personvern, Teknologi og IT-rett

    2018

    Ny lov om personvern i Brasil

    Den 14. august signerte Brasils president en ny generell lov om personvern, Lei Geral de Proteção de Dados Pessoais ("LGPD"). LGPD speiler i stor grad EUs nye personvernforordning, GDPR.

  • Personvern, Teknologi og IT-rett

    2018

    Ansatte vil se mappen sin

    Våre personverneksperter Line Coll og Gry Hvidsten er i Finansavisens jusbilag i dag.