Innblikk i Wikborg Reins internasjonale kompetanse

I snart 100 år har Wikborg Rein vært et advokatfirma med øynene rettet utover, og det internasjonale aspektet har alltid stått sentralt i vår visjon. Vi er i dag Norges mest internasjonale advokatfirma.

Som det første europeiske advokatfirma åpnet vi kontor i USA allerede i 1956, og i 1965 var vi de første utenlandske advokater med kontor i Japan. I 1971 etablerte vi også kontor i verdens største havn, Rotterdam. I dag har Wikborg Rein kontorer i Shanghai, Singapore og London, i tillegg til Oslo og Bergen. Firmaet består av ca. 23 ulike nasjonaliteter og våre ansatte behersker rundt 20 ulike språk. I denne saken vil noen av våre ansatte fortelle om sin internasjonale hverdag.  

Første stopp: Shanghai-kontoret i Kina

Therese Trulsen oppdaget i 2017 det hun anså som verdens mest spennende stillingsutlysning: Norsk advokat til Wikborg Rein sitt Shanghai-kontor. Med sin reiselyst og bakgrunn som advokatfullmektig i Oslo, samt utdanning fra både Oslo, Hong Kong, Peking og Southampton, bestemte hun seg for å søke – til tross for at hun ikke oppfylte alle kriteriene. Therese følte at hun hadde andre kvalifikasjoner som egnet seg godt. 

Derifra gikk det slag-i-slag før Therese ble advokatfullmektig hos Wikborg Rein og flyttet til Shanghai. Planen var å bli der i tre år, men i sommer fikk hun tilbud om opprykk til kontorets første kvinnelige Chief Representative og senioradvokat. Dermed er oppholdet forlenget ut 2021. 

Therese Trulsen ble i sommer den første kvinnelige Chief Representative ved Shanghai-kontoret.  

– Oppholdet mitt i Shanghai har levd opp til drømmen og vel så det. Arbeidshverdagen min er mer variert enn jeg trodde før jeg reiste, og jeg er heldig som får jobbe i team med dyktige kinesiske advokater, forteller Therese. Hun har en klar oppfordring til alle jusstudenter som drømmer om å jobbe utenfor Norge: Tenk annerledes og tilegn deg gjerne erfaring fra utlandet i løpet av studietiden. 

Vår partner Gaute Gjelsten har hatt en annen reiserute i Asia. Gaute startet som advokatfullmektig ved Wikborg Reins Oslo-kontor, hvor han jobbet i to år før han fikk sin norske advokatbevilling. Samme dag som han fikk advokatbevillingen, flyttet han til Japan – en reise som startet med en opplæringsperiode i London. Deretter drev han Wikborg Rein sitt daværende kontor i Kobe i tre år og opptrådte som norsk generalkonsul for Kobe/Osaka. Nå er det 16 år siden han bodde utenfor Norge, men han jobber fremdeles internasjonalt. 

Gaute Gjelsten ledet Kobe-kontoret vårt i Japan i tre år.  

– Jeg har nok alltid visst at jeg ville jobbe internasjonalt, men hadde ingen klar formening om hvor, forteller Gaute. – Japanerne har en flott kultur med sterke tradisjoner. Det var et morsomt sted å være, mimrer han. 

28 år gamle Ingeborg Collett har også et spennende Asia-opphold å se frem til. I dag jobber hun som advokatfullmektig i Oslo, men på nyåret går turen til Shanghai, hvor Therese også jobber. Dette ble til ved at Ingeborg kom over en intern stillingsutlysning og kjente seg klar for en ny utfordring.

– I løpet av studietiden bodde jeg delvis i Cape Town og USA, så jeg trodde i utgangspunktet at jeg var klar for litt tid hjemme i Oslo. Det tok imidlertid ikke lang tid før det kriblet i reiselysten igjen, forteller Ingeborg. Hun gleder seg til å se problemstillingene på jobb i lys av en ny kultur. – Jeg tror man lærer veldig mye både faglig og som person, og det er noe av det som driver meg til utlandet, forteller Ingeborg. 

Fra 2008 til 2013 ble Shanghai-kontoret ledet av Geir Sviggum, som nå er styreleder og partner ved Wikborg Reins Oslo-kontor. Geir har mange år utenlands bak seg, og ble i år kåret til Årets Internasjonale Advokat av Finansavisens Advokatundersøkelse. 

Styreleder og partner i Wikborg Rein, Geir Sviggum, mener oppholdet i utlandet har gjort ham til en bedre advokat. 

– Jeg hadde bodd litt i utlandet før og syntes spesielt at Kina var spennende, og dermed ble det Shanghai, forteller Geir. – Jeg hadde vært trainee ved flere av de største advokatfirmaene i Norge. Sett utenifra er de ganske like, men jeg resonnerte meg frem til Wikborg Rein på bakgrunn av mulighetene for utenlandsopphold. 

Shanghai-oppholdet skulle i utgangspunktet være en midlertidig løsning for Geir, rettere sagt en toårig plan. Men to år i Shanghai ble til fem, og i 2010 ble han styreleder for det Norske Handelskammeret der. Shanghai-kontoret opplevde en enorm vekst i tiden Geir var der, og Wikborg Rein ble i denne perioden veletablerte i Shanghai. – I tillegg var det et privat eventyr, og jeg reiste veldig mye rundt med familien min, forteller Geir. I løpet av hans siste år i Kina ble han leder for firmaets internasjonale virksomhet. 

Neste stopp: London

Birgitte Karlsen har opplevd arbeidslivet i både Asia og England. Birgitte jobbet ved vårt Singapore-kontor fra 2005 til 2007, før hun begynte å jobbe in-house i Aker Solutions i 2009. Etter et par år fikk hun jobb ved Wikborg Reins London-kontor, og her ble hun værende fra 2011 til 2018. Samme år som Birgitte begynte fikk hun selskap av nåværende senioradvokat Andreas Fjærvoll-Larsen. Andreas kom tilbake til Oslo-kontoret året før Birgitte, nemlig i 2017. I dag har Wikborg Rein 37 ansatte i London.  

Ole Henrik Wille har også utenlandserfaring fra London. Han jobbet ved Wikborg Reins kontor der fra 2015 til 2018 og ble partner i løpet av oppholdet.  – Det var ekstremt spennende og lærerikt for min del. Jeg har hatt stor nytte av utenlandsoppholdet etter at jeg kom tilbake til Norge, sier Ole Henrik. Han lister mange fordeler ved å tilegne seg erfaring fra utlandet, deriblant å oppleve en annen kultur, bli mer selvstendig og forbedre engelsken sin. 

Internasjonal hverdag fra Oslo-kontoret 

Det er ikke bare norske advokater som sendes til utlandet fra vårt Oslo-kontor. Vi har flere ansatte i Norge som enten har tatt utdanningen sin utenlands, eller kommer fra andre land enn Norge. Norske Mari Berg Rindahl, Julia Skisaker og Mads Ødeskaug har alle utdannet seg og jobbet i London. I dag sitter de alle i samme etasje ved vårt Oslo-kontor. 

Julia Skisaker, Mads Ødeskaug og Mari Berg Rindahl tok utdanningen i England, og jobber i dag ved Oslo-kontoret.

Da Mari skulle begynne å studere, opplevde hun mulighetene for å jobbe i utlandet med norsk utdanning som relativt snevre. – Jeg var alltid interessert i å jobbe internasjonalt, og derfor falt valget på engelsk utdanning for å sikre denne muligheten. Etter en konverteringseksamen fikk jeg også norsk advokatbevilling da jeg kom tilbake, forteller hun. – Jeg setter pris på at det er fleksibelt i Wikborg Rein hvis man ønsker å jobbe ved et annet kontor en viss periode. 

Britiske Stuart Stock har også satt pris på denne fleksibiliteten. Han begynte hos Wikborg Rein i oktober 2016 og er fast advokat ved vårt Oslo-kontor. Han jobbet som advokat i London i om lag seks år før han flyttet til Oslo. – Da jeg var på utkikk etter jobb i Oslo skilte Wikborg Rein seg ut med sin internasjonale virksomhet. Det er fint å vite at jeg kan jobbe ved London-kontoret i perioder, dersom jeg ønsker det, sier Stuart. 

Amerikanske Charlie Pope har også kjørt samme rute. De siste to årene har han jobbet som Specialist Counsel ved Wikborg Reins Oslo-kontor. Han tok utdanningen sin i hjembyen New York i USA, og har deretter reist mye rundt i verden i forbindelse med jobb. I 2018 jobbet han med en stor, kurdisk tvisteløsning på vegne av et norsk selskap, og etter denne forhandlingen følte han seg klar for nye utfordringer. Han ble tipset om at Wikborg Rein søkte noen med hans erfaring, og siden den gang har han vært en del av advokatfirmaet vårt. I løpet av en arbeidsdag kan han lese dokumenter både på norsk, engelsk, spansk, tysk og noen ganger fransk. Charlie forteller at han i løpet av ett prosjekt kan koordinere et team bestående av norske, amerikanske, singaporske og meksikanske advokater. – Den utenlandske erfaringen har gjort meg til et bedre mellomledd, avslutter han.   

Les mer om Wikborg Reins historie.