Hopp til hovedinnholdet

Innblikk i Wikborg Reins internasjonale kompetanse

Article cover image
21.04.2023

I 100 år har Wikborg Rein vært et advokatfirma med øynene rettet utover, og det internasjonale aspektet har alltid stått sentralt i vår visjon. Vi er i dag Norges mest internasjonale advokatfirma. I denne artikkelen blir du bedre kjent med noen av våre medarbeidere fra kontorene i Norge som har hatt kortere eller lengre opphold ved våre utekontorer.

Som det første europeiske advokatfirma åpnet vi kontor i USA allerede i 1956, og i 1965 var vi de første utenlandske advokater med kontor i Japan. I 1971 etablerte vi også kontor i verdens største havn, Rotterdam. I dag har Wikborg Rein kontorer i Shanghai, Singapore og London, i tillegg til Oslo og Bergen. Firmaet består av ca. 23 ulike nasjonaliteter og våre ansatte behersker rundt 20 ulike språk. I denne saken vil noen av våre ansatte fortelle om sin internasjonale hverdag.

Første stopp: London

Jonathan Kjerschow som startet sin Wikborg Rein-karriere i Oslo, er nå Specialist Counsel ved vårt London-kontor.

– Jeg bodde i utlandet noen år i studietiden som var en veldig fin opplevelse, så utenlandskontorene var en ekstra gulrot for min del da jeg startet i Wikborg Rein. Det å kunne bo og jobbe som norsk advokat i et internasjonalt miljø så jeg på som en helt unik mulighet, og jeg var derfor ikke i tvil da muligheten kom, sier Jonathan.

Han legger til at selve arbeidsoppgavene i London er nokså like det de var i Oslo.

– Men det er en mer variert og selvstendig arbeidshverdag her. En større del av jobben her er å møte ulike aktører for å styrke vår synlighet i finansmiljøet i London, påpeker Jonathan, som også trives med det metropolen har å by på utenfor kontoret.

– London er en fantastisk by, full av opplevelser og muligheter for hele familien. Avstandene generelt og særlig reiseveien til jobben kan være litt krevende, men byen er veldig variert og det er fint at det alltid er mye mennesker ute - det gir masse energi!

Også Ole Henrik Wille, som leder vår virksomhetsgruppe Corporate, Finance and Tax, har utenlandserfaring fra samme by. Han jobbet i London fra 2015 til 2018 og ble partner i løpet av oppholdet.

– Det var ekstremt spennende og lærerikt for min del. Jeg har hatt stor nytte av utenlandsoppholdet etter at jeg kom tilbake til Norge, sier Ole Henrik. Han lister mange fordeler ved å tilegne seg erfaring fra utlandet, deriblant å oppleve en annen kultur, bli mer selvstendig og forbedre engelsken sin.

For Senior Associate Sindre Myklebust ble et traineeopphold under et utvekslingsopphold i Storbritannia starten på fortsettelsen for hans utenlandseventyr.

– Jeg var på et halvt års utveksling i England da jeg studerte, og var i den forbindelse også trainee ved vårt London-kontor. Den erfaringen bekreftet nok det jeg hadde tenkt lenge, nemlig at jeg hadde lyst til å arbeide i utlandet en periode. Slik sett var firmaets internasjonale tilstedeværelse én av hovedgrunnene til at jeg tidlig på studiet søkte meg til Wikborg Rein, sier Sindre.

Firmaets internasjonale tilstedeværelse var én av hovedgrunnene til at jeg tidlig på studiet søkte meg til Wikborg Rein – Sindre Myklebust, Senior Associate, London

Jonathan Kjerschow, Specialist Counsel og Sindre Myklebust, Senior Associate
Jonathan Kjerschow, Specialist Counsel og Sindre Myklebust, Senior Associate

Neste stopp: Shanghai-kontoret i Kina

Therese Trulsen oppdaget i 2017 det hun anså som verdens mest spennende stillingsutlysning: Norsk advokat til Wikborg Reins Shanghai-kontor. Med sin reiselyst og bakgrunn som advokatfullmektig i Oslo, samt utdanning fra både Oslo, Hong Kong, Peking og Southampton, bestemte hun seg for å søke – til tross for at hun ikke oppfylte alle kriteriene. Therese følte at hun hadde andre kvalifikasjoner som egnet seg godt.

Derifra gikk det slag-i-slag før Therese ble advokatfullmektig hos Wikborg Rein og flyttet til Shanghai. Planen var å bli der i tre år, men etter å ha fått tilbud om opprykk til kontorets første kvinnelige Chief Representative og senioradvokat, ble oppholdet forlenget ut 2021.

– Oppholdet mitt i Shanghai har levd opp til drømmen og vel så det. Arbeidshverdagen min er mer variert enn jeg trodde før jeg reiste, og jeg er heldig som får jobbe i team med dyktige kinesiske advokater, forteller Therese. Hun har en klar oppfordring til alle jusstudenter som drømmer om å jobbe utenfor Norge: Tenk annerledes og tilegn deg gjerne erfaring fra utlandet i løpet av studietiden, råder Therese som nå er tilbake ved Oslo-kontoret der hun er Specialist Counsel.

Nylig ble Therese intervjuet i Advokatbladet om sitt Shanghai-opphold og spurt om hva det viktigste for å lykkes som advokat i Kina?

– Å tørre å satse. Det kan være enkelt å begrense seg selv, men hvis en virkelig satser, er det mange muligheter som advokat der. Da må en være åpen og ønske å gripe dem, sa Therese.

Fra 2008 til 2013 ble Shanghai-kontoret ledet av Geir Sviggum, som nå er partner ved vårt Oslo-kontor. Geir har mange år utenlands bak seg, og ble i år kåret til Årets Internasjonale Advokat av Finansavisens Advokatundersøkelse.

Geir mener oppholdet i utlandet har gjort ham til en bedre advokat.

– Jeg hadde bodd litt i utlandet før og syntes spesielt at Kina var spennende, og dermed ble det Shanghai, forteller Geir. – Jeg hadde vært trainee ved flere av de største advokatfirmaene i Norge. Sett utenifra er de ganske like, men jeg resonnerte meg frem til Wikborg Rein på bakgrunn av mulighetene for utenlandsopphold.

Shanghai-oppholdet skulle i utgangspunktet være en midlertidig løsning for Geir, rettere sagt en toårig plan. Men to år i Shanghai ble til fem, og i 2010 ble han styreleder for det Norske Handelskammeret der. Shanghai-kontoret opplevde en enorm vekst i tiden Geir var der, og Wikborg Rein ble i denne perioden veletablerte i Shanghai.

– I tillegg var det et privat eventyr, og jeg reiste veldig mye rundt med familien min, forteller Geir. I løpet av hans siste år i Kina ble han leder for firmaets internasjonale virksomhet.

Therese Trulsen, Specialist Counsel
Therese Trulsen, Specialist Counsel

Internasjonal hverdag fra Oslo-kontoret

Det er ikke bare norske advokater som sendes til utlandet fra vårt Oslo-kontor. Vi har flere ansatte i Norge som enten har tatt utdanningen sin utenlands, eller kommer fra andre land enn Norge. Norske Mari Berg Rindahl, Julia Skisaker og Mads Ødeskaug har alle utdannet seg og jobbet i London. I dag sitter de alle i samme etasje ved vårt Oslo-kontor.

Julia Skisaker, Mads Ødeskaug og Mari Berg Rindahl tok utdanningen i England, og jobber i dag ved Oslo-kontoret.

Da Mari skulle begynne å studere, opplevde hun mulighetene for å jobbe i utlandet med norsk utdanning som relativt snevre. – Jeg var alltid interessert i å jobbe internasjonalt, og derfor falt valget på engelsk utdanning for å sikre denne muligheten. Etter en konverteringseksamen fikk jeg også norsk advokatbevilling da jeg kom tilbake, forteller hun. – Jeg setter pris på at det er fleksibelt i Wikborg Rein hvis man ønsker å jobbe ved et annet kontor en viss periode.

Britiske Stuart Stock har også satt pris på denne fleksibiliteten. Han begynte hos Wikborg Rein i oktober 2016 og er fast advokat ved vårt Oslo-kontor. Han jobbet som advokat i London i om lag seks år før han flyttet til Oslo.

– Da jeg var på utkikk etter jobb i Oslo skilte Wikborg Rein seg ut med sin internasjonale virksomhet. Det er fint å vite at jeg kan jobbe ved London-kontoret i perioder, dersom jeg ønsker det, sier Stuart.

Les mer om Wikborg Reins historie.

Fra venstre Julia Skisaker, Mads Ødeskaug og Mari Berg Rindahl
Fra venstre Julia Skisaker, Mads Ødeskaug og Mari Berg Rindahl

Internasjonal trainee

For eventyrlystne jusstudenter kan internasjonal trainee være et steg på veien til en advokatkarriere i utlandet.

Jusstudent Joy Anin er blant dem som har vært internasjonal trainee hos oss noe som gjerne innebærer et utenlandsopphold.

Høsten 2022 pakket hun bagen og dro en uke for å jobbe på vårt London-kontor.

– Det var gøy å få komme inn som trainee i Wikborg Rein og jobbe "hands on" med jussen. Jeg opplevde kollegaene som svært imøtekommende, og så mange likheter mellom kontorene — blant annet faglig styrke og hjelpsomme kollegaer, sier Joy.

– I London bisto jeg en fullmektig med en voldgiftssak som gikk i Genève. Det var veldig gøy, lærerikt og samtidig utfordrende å jobbe med shipping, som for meg var et nytt og ukjent fagfelt. I tillegg krevde det litt omstilling å jobbe med jus på engelsk. Også var det selvfølgelig en ekstra bonus å få jobbe i en storby som London!

Joy Anin, Trainee
Joy Anin, Trainee

Siste stopp: Singapore

Vårt Singapore-kontor ble opprettet i 2000 og har spisskompetanse innenfor shipping, offshore og tvisteløsning. Kontorets medarbeidere samarbeider i likhet med de andre utekontorene ofte tett med kolleger på tvers av landegrenser. Advokatene har bakgrunn fra en rekke ulike land. I tillegg til engelsk, har vi advokater ved kontoret som behersker norsk, gresk, bulgarsk og mandarin. Kontoret har særlig kompetanse om tap og skade innenfor shipping og offshore og en viktig rolle i Wikborg Reins tilknytning til engelsk rett, og bistår jevnlig både norske og internasjonale klienter i Sør-øst Asia og resten av verden.

I forbindelse med One Ocean Expeditions visitt i Singapore høsten 2022 arrangerte vi sammen med den norske ambassaden og ekspedisjonens andre kommersielle partnere en mottakelse der både Singapore-, Bergen- og Oslo-kontoret var representert.  (F.v.) Kamilla Hope Kleppenes, Øyvind Axe, Ingvild Weltzien, Solveig Frostad de Sousa, Lesley Tan, Tiana Shanali Dias, Ina Lutchmiah og Robert Joiner.
I forbindelse med One Ocean Expeditions visitt i Singapore høsten 2022 arrangerte vi sammen med den norske ambassaden og ekspedisjonens andre kommersielle partnere en mottakelse der både Singapore-, Bergen- og Oslo-kontoret var representert. (F.v.) Kamilla Hope Kleppenes, Øyvind Axe, Ingvild Weltzien, Solveig Frostad de Sousa, Lesley Tan, Tiana Shanali Dias, Ina Lutchmiah og Robert Joiner.
Forfattere
Profile image of Henrik Skjevestad
Henrik Skjevestad
Kommunikasjonsrådgiver
E-post hss@wr.no

Abonner på nyhetsbrev og invitasjoner