Kvinner i jussen: Heidi Ann Vestvik-Bruknapp
Vi feirer den internasjonale kvinnedagen 8. mars og har spurt noen av våre kvinnelige advokater på tvers av våre kontorer i inn- og utland om hvordan det er å være en kvinnelig advokat i dag. Les vårt første intervju med advokatfullmektig Heidi Ann Vestvik-Bruknapp, som er tilknyttet vårt fagområde for havbruk og fiskeri ved vårt Bergenskontor.
Bergen, 08.03.2022: Heidi Ann Vestvik-Bruknapp har jobbet i Wikborg Rein i nærmere tre år, og vårt første spørsmål er hva som inspirerte henne til å studere juss i utgangspunktet.
– Jeg begynte på jussen etter at jeg hadde tatt en bachelor i sammenliknende politikk. Da jeg studerte sammenliknende politikk, leste jeg at voteringen hos høyesterettsdommere ble påvirket av en rekke ulike faktorer, inkludert hvilke politiske partier de stemte på i valg. Dette gjorde meg nysgjerrig på hvordan dommerne kom til konklusjonene sine i rettssaker – med andre ord den juridiske metoden som et verktøy for å løse juridiske spørsmål.
Har du en kvinnelig rollemodell i ditt felt?
– Generelt har jeg alltid sett opp til Ruth Bader Ginsburg. Hennes arbeid med likestilling og kvinners rettigheter før hun ble dommer i US Supreme Court har inspirert meg, og jeg antar også mange andre kvinnelige advokater. Heldigvis jobber unge kvinnelige advokater i Norge i et ganske annerledes miljø når det kommer til likestilling, men våre muligheter til å bli partner er fortsatt en mer humpete vei enn for våre mannlige kolleger. Derfor tror jeg at mange kvinnelige advokater kan relatere seg til Bader Ginsburg når de prøver å komme seg opp og frem i en mannsdominert bransje.
Kan du komme på en historie fra studiene eller karrieren der det å være kvinne enten var til fordel for deg eller var en utfordring?
– Som en ung kvinnelig advokatfullmektig vil det alltid være en utfordring å hevde seg i en mannsdominert bransje.
Hva er ditt beste råd for andre kvinnelige advokater?
– Det viktigste rådet jeg kan gi er å holde en åpen dialog med arbeidsgiveren din og diskutere hvordan du kan yte ditt beste på jobb og samtidig ha muligheten til å ha et familieliv.
Hva bør advokatfirmaer etter din mening gjøre for å rekruttere og beholde kvinnelige advokater?
– Jeg synes at advokatbransjen har vært flinke til å rekruttere unge kvinnelige talenter fra universitetene. Andelen kvinner på jussen de siste årene har vært opp mot 60 prosent og en nylig undersøkelse fra Advokatbladet viser at de ti største advokatfirmaene i Norge har en kvinnelig andel på fullmektignivå på 59,3 prosent. Advokatfirmaer har imidlertid en lang vei å gå for å beholde talentfulle kvinnelige advokater, spesielt etter at de kvinnelige advokatene har stiftet familie. Jeg mener derfor at det viktigste er å fokusere mer på balansen mellom jobb og fritid.