Hopp til hovedinnholdet

Ser muligheter for norske bedrifter i Kina

Article cover image
01.04.2019

Therese Trulsen har de to siste årene bistått klienter med alt fra patentrett til å forstå hvordan internasjonal handelskrig påvirker forretningsmulighetene deres i Kina. Hverdagen på Shanghai-kontoret til Wikborg Rein er alt annet enn A4.

Her er det ingen vanlige dager! Vi er to norske, en britisk og ti kinesiske advokater. Da får man jobbet bredt og med mange forskjellige og spennende temaer. Vi er mye ute og reiser. Kinesiske klienter vil gjerne at vi møter dem, og norske klienter ønsker at vi blir med dem ut, forteller Therese.

Shanghai-teamet har en unik kompetanse med norske advokater som forstår norsk kultur, og kinesiske advokater som forstår Kina. Hun mener det gir et veldig godt produkt for klientene, som trenger råd om avtaleverk, immaterielle rettigheter, brudd på patenter og varemerker, arbeidstakerrettigheter, kontrakter og tvangsinndrivelser.

Rettspraksis på høygir

Kinesisk rettspraksis og rettstradisjon går ikke lenger tilbake enn omtrent 40 år. Derfor har det på kort tid kommet mye regelverk, og Therese forteller at de merker at lovgivers hastighet i Kina er høy. – Det kommer stadig vekk nye spesialregler og lover å forholde seg til. Det kan oppleves ubehagelig for klientene våre, men vår jobb er å hjelpe dem med oversikten.

I tillegg til den juridiske rådgivningen gir Therese også verdifulle forretningsråd til norske klienter som ønsker å etablere relasjoner med det kinesiske markedet.

–Businesskulturen er veldig annerledes her, og det må man bare ta innover seg. Det går fra de små tingene, som hvordan man går av og på t-banen, til høflighetsskikkene, og til det kinesiske hierarkiet. Vi må forberede nordmenn på kulturen her, for en kan fort ødelegge et forhold ved å ikke vise respekt.

Og den siste tiden har det ikke manglet på besøk fra Norge. Nesten månedlig har det vært delegasjoner på besøk, der den kongelige delegasjonen med næringslivsledere er den mest kjente her hjemme.

Turbulens som åpner nye muligheter

– Vi merker at mange norske selskaper er svært håpefulle. Det har vært veldig interessant å hjelpe dem med å navigere i det kinesiske businesslandskapet, og med å forstå hvordan det internasjonale politiske landskapet kan påvirke dem.

Therese trekker særlig frem handelskrigen mellom USA og Kina som en stor mulighet for norske bedrifter med ambisjoner om å etablere relasjoner med Kina.

– Handelskrigen har totalt endret Kinas direkteinvesteringer ut i verden. Kinas investeringer i USA har gått ned med nesten 90 prosent, og den kapitalen finner andre markeder. Vi blir kontaktet av store kinesiske forvaltningsmiljøer som sier at de ser til Norge og Norden.

Handelskrigen har også ført til at markedet for amerikanske varer er blitt mindre. Norske varer forbindes med renhet, trygghet og god kvalitet. Therese mener dette er riktig timing for norske selskaper å satse i Kina.

Fra oppslagsverk til rådgiver

– Jeg følger én leveregel i hverdagen: å overgå klientens forventninger. En god jurist skal ikke bare være en jurist, men også en god rådgiver. Jeg tror at juristen som svarer på enkeltspørsmål er på vei ut, mens den gode rådgiveren og veilederen vil bli enda mer viktig i en verden i rask endring.

– For at Wikborg Rein skal fortsette å lykkes må vi holde innovasjonstakten oppe, og fokusere på hva og hvor våre klienter vil. Vi har mange klienter som allerede er globale, men det vil bli mer av det. Vi er godt rustet for å ta imot denne endringen, men det krever at vi ikke slipper taket.

I en global verden mener Therese at kulturforståelse vil bli viktigere i tillegg til studiene. Selv har hun studert og jobbet i utlandet, lært seg mandarin og blitt kjent med den kinesiske kulturen. Hun oppfordrer spesielt unge jurister til å utfordre seg selv og komme seg ut.

– Da jeg leste utlysningen på denne stillingen fylte jeg ikke alle kravene, men jeg prøvde likevel fordi jeg mente jeg hadde mye å bidra med. Jeg håper flere vil være litt uredde og tørre å tenke internasjonalt. Ikke sett begrensninger for deg selv!

Søker norsk advokat til vårt Shanghai-kontor

Vårt kontor i Shanghai opplever nå kraftig vekst i oppdragsmengde og søker en norsk, eventyrlysten advokat med 3-8 års fartstid for oppstart ca. 1. august 2019. Les stillingsannonsen her.

Fotokred: Markovic Nebojsa

Forfattere
Profile image of Therese Trulsen
Therese Trulsen
Specialist Counsel
E-post ttr@wr.no

Abonner på nyhetsbrev og invitasjoner