Hopp til hovedinnholdet

Med hjerte for personvern

27.06.2022

Som ny direktør i Datatilsynet ønsker personvernadvokaten Line Coll at tilsynet skal gi mer praktiske råd og oppfattes som mer relevant i næringslivet. Etter 25 år som advokat tar hun snart fatt på en helt ny del av karrieren.

Den 30. april hadde Line Coll sin siste reelle arbeidsdag i Wikborg Rein. I august starter personvernspesialisten i ny jobb som direktør i Datatilsynet.

– Aller mest kommer jeg til å savne menneskene og Wikborg Rein-kulturen, erkjenner Coll.

Helt siden hun leverte en studentavhandling om personvern i elektronisk handel og jobbet som vitenskapelig assistent ved Universitetet i Oslo på midten av 90-tallet, har Coll hatt en sterk interesse for personvern. Som partner i Wikborg Rein har hun blant annet bistått klienter med praktisk og gjennomførbar implementering og etterlevelse av personvernregelverket.

– Min interesse for personvern og oppfatning av hvor viktig det er, har økt proporsjonalt med utviklingen fra 1997 til i dag. I dag er vi et heldigitalt samfunn der data har svært stor verdi og brukes over alt og av alle – ikke minst store, mektige private aktører. Personvern angår alle oss som enkeltindivider, men også i høyeste grad kommersielle og statlige virksomheter som jo på mange måter er de som håndterer personvernet på vegne av oss enkeltmennesker. Det være seg banken din, forsikringsselskapet ditt, treningssenteret du bruker eller FHI under en pandemi. Å bistå disse aktørene som advokat har vært kjempespennende – ikke minst etter at GDPR ble aktuelt, sier Coll.

– Som å komme hjem

Allerede i 1999 gikk hun inn dørene hos Wikborg Reins daværende kontorer på Kronprinsesse Märthas plass for første gang. Etter et par avbrekk utenfor firmaet, var hun igjen tilbake i 2018 – denne gangen som partner.

– Da jeg ble hentet tilbake opplevde jeg det som å komme hjem igjen. Mange av dem jeg hadde arbeidet sammen med den første gangen, var her fremdeles. Det vitner om en spesiell bedriftskultur og et godt arbeidsmiljø med rause, hjelpsomme og gode kolleger.

Nå overlater hun jobben som leder av personvernteamet til kollega Gry Hvidsten.

– Wikborg Rein har et fantastisk sterkt personvernteam, og med Gry i spissen er teamet i de aller beste hender. Jeg ser frem til å følge dem fra sidelinjen – og er sikker på at de kommer til å få mange spennende og store oppdrag fremover, sier Coll.

Som leder av Datatilsynet kan Coll trolig vente seg en enda mer synlig rolle i offentligheten fremover. Nå skal hun drive mer utadrettet virksomhet.

– Jeg ser frem til å bruke tid på å holde foredrag og å møte mennesker, virksomheter og organisasjoner. Møtet med mennesker gir meg energi!

Vil være relevant for næringslivet

Mediedekningen som følger med den nye topplederjobben har hun et mer ambivalent forhold til.

– Det er ikke viktig for meg å bli eksponert i media. Jeg er opptatt av det indre livet i Datatilsynet og mitt klare mål er å være med på at Datatilsynet prestere på sitt beste, for å oppfylle sitt mandat om best mulig personvern for både private, det offentlige og næringslivet.

– Hva blir det viktigste for deg i din nye stilling?

– Å levere på de målene vi setter for at Datatilsynet skal oppfylle sitt mandat. Det krever en stor innsats internt, men også eksternt. Tilsynet har selvsagt et av de sterkeste og største fagmiljøene i Norge på dette fagfeltet, og jeg skal forsøke å spille videre på det de er gode på. Samtidig vil det alltids være noe som kan forbedres og endres. Min bakgrunn fra næringslivet er nok det aller viktigste jeg kommer inn med. Et av punktene vi har vært litt frustrerte over er at rådene og tilbakemeldingene fra Datatilsynet har virket litt virkelighetsfjerne og vanskelige å omsette i praksis. Å få være med og vri tilsynet over til å bli enda mer praktisk og relevant mot næringslivet, synes jeg er kjempespennende.

– Hvordan ser du på det å forlate advokatbransjen?

– Litt rart, jeg har jo tross alt vært advokat eller internadvokat i 25 år! Samtidig blir det veldig spennende å få gjøre noe nytt. Jeg er forberedt på en bratt læringskurve i det statlige, og at jeg sikkert må svelge noen kameler.

Som kvinnelig partner og småbarnsmor har hun vært et viktig forbilde for flere yngre advokater, både i Wikborg Rein og i resten av advokatbransjen. Selv hadde hun eneansvar for to mindreårige barn da hun ble partner i Wikborg Rein i 2018.

– Det er klart det har vært krevende, og krevd en god del logistikk for å få det til å gå opp.

Ønsker seg flere kvinner

I et intervju i Dagens Næringsliv på denne tiden i fjor, ble Coll sitert på at hun ikke hadde sett en TV-serie på mange år.

– Det ble nok litt spissformulert i DN, ler Coll.

– Men det er riktig – da barna var veldig små, prioriterte jeg hardt. Etter at barna ble større har det blitt enklere. Jeg har sett flere bra serier nå, altså, humrer hun.

– Likevel er det ikke til å komme fra at barna og jobben i mange år har vært min klare førsteprioritet. Fordi jobben har vært så moro, har det også gitt meg masse energi.

Selv skulle hun ønske det hadde kommet frem flere kvinnelige partnere i både Wikborg Rein og resten av advokatbransjen.

– Det er vanskelig å si noe annet enn at utviklingen burde gått fortere. For å få fortgang trengs gode, realistiske forbilder de unge advokatene kan sammenligne seg selv med.

– Hva er dine råd til unge kvinner som vil gjøre karriere som forretningsadvokat?

–Finn et fagfelt du syns er gøy og som du brenner for. Enten det er personvern, eller noe annet bør du kjenne at det bobler litt av glede når du skal ta tak i en ny problemstilling. Med engasjement og glede for faget blir arbeidshverdagen din både morsom og givende. Det vil smitte over og merkes av alle som jobber rundt deg. Så er det ikke dermed sagt at man skal være en smilende Duracell-kanin hele tiden. Har man en dårlig dag er det greit det og. Å ha noen ventiler å lufte ut med kan være veldig viktig for å komme seg gjennom arbeidsdagen.

Et annet råd til de som føler at jobb og familieliv er en vanskelig kombinasjon, det være seg unge kvinner eller menn er kanskje at "this too shall pass".

– Alt går i bølger og barna blir faktisk større. Forsøk å finne gode løsninger som fungerer i den fasen man er i nå og ha en god og åpen dialog med lederen din. Jeg har klart mye ved å fokusere på god logistikk og å ta en dag av gangen.

– Hvordan ser du på Wikborg Rein fremover?

– I utgangspunktet er dette et fantastisk firma som klarer seg veldig bra! Jeg tror likevel man må fokusere enda sterkere på å beholde de unge, flinke advokatene, og særlig kvinnene, lenger. Vi har mange flinke kvinner i Wikborg Rein, og å legge til rette for og sørge for at de blir værende, tror jeg vil bli helt avgjørende for å lykkes fremover. Å sørge for en arbeidshverdag som møter forventningene de kommende generasjonene har, og tar opp i seg at dette er en del av det å sikre en drift som ligger i forkant av den raske utviklingen og kravene innen bærekraft og samfunnsansvar, det tror jeg blir svært viktig for store, vellykkede virksomheter som Wikborg Rein fremover. Jeg gleder meg til å følge med!

Forfattere
Profile image of Henrik Skjevestad
Henrik Skjevestad
Kommunikasjonsrådgiver
E-post hss@wr.no

Abonner på nyhetsbrev og invitasjoner