Hopp til hovedinnholdet

Rapportering og etterlevelse

Kravene til å rapportere på bærekraft er i ferd med å bli betydelig mer omfattende, og har fått større betydning for selskapers markedstilgang og konkurranseevne. Kravene omfatter alle de tre ESG-søylene i bærekraftbegrepet, og brukes til å beskrive hvilke kvalitative aspekter innen miljø, sosiale forhold og forretningsetikk som investorer og finansinstitusjoner ser på når de investerer i et selskap.

ESG-rapportering gir videre selskaper et verktøy for å identifisere og styre risiko, evaluere og måle suksess, samt identifisere fremtidige utfordringer og muligheter. Du kan lese mer om S-en og G-en i ESG-begrepet her

Lov om bærekraftig finans gjennomfører taksonomiforordningen og offentliggjøringsforordningen (SFDR) og trådte i kraft 1. januar 2023. Loven medfører betydelige rapporteringsforpliktelser for foretak, finansmarkedsdeltakere og finansrådgivere som omfattes.

EU har nylig vedtatt et nytt direktiv om bærekraftrapportering, Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Direktivet erstatter et tidligere direktiv om ikke-finansiell rapportering (NFRD), som er tatt inn i regnskapsloven § 3-3 c. CSRD vil utvide kravene til rapportering og føre til at investorer, interessenter og offentligheten får tilgang til mer sammenlignbar og pålitelig informasjon om bærekraft. 

Finansdepartementet har signalisert at direktivet er EØS-relevant, og at Norge vil legge opp til å følge EUs tidslinje for gradvis gjennomføring for virksomheter av ulik størrelse.

For å sikre god etterlevelse av eksisterende og nye rapporteringsforpliktelser bør virksomheter så raskt som mulig gjøre følgende:

  • Identifisere hvilke rapporteringsplikter som vil gjelde for virksomheten fremover
  • Etablere gode rutiner for innsamling av nødvendig data
  • Foreta strategiske vurderinger om "merrapportering" med tanke på markedsmessige eller finansielle fordeler
  • Utvikle god metodikk for rapportering

Wikborg Rein hjelper våre klienter med å identifisere hvilke rapporteringskrav som gjelder for deres virksomhet og å få på plass gode systemer for datainnsamling, rapportering og oppfølging.

Her kan du lese mer om vår rådgivning innen bærekraft

Les våre artikler om Bærekraft, klima og miljø

10.06.2024

Carbon capture – building a new ­value chain from a ­contractual perspective

With its history and extensive experience with CO2 management as an oil and gas nation, Norway is a leading country in building a new CCS value chain in the fight against climate change.

10.06.2024

Transportation of CO2 – an emerging market

Following the Paris Agreement, Carbon Capture and Storage (CCS) has emerged as a promising tool to substantially reduce carbon emissions. Whilst CCS’s potential is considerable, it is still a developing industry that needs efficient means of transportation.

31.05.2024

Nytt bygningsenergidirektiv er vedtatt av EU-kommisjonen

The European Green Deal er et ledd i EUs overordnede klima- og miljøpolitikk, hvor målene er minst 55 % reduksjon av klimagassutslipp innen 2030 samt klimanøytralitet i 2050. En sentral faktor for å nå målet er energieffektivisering av bygningsmassen. Som et ledd i dette arbeidet, har EU-kommisjonen nylig vedtatt et revidert bygningsenergidirektiv (Energy Performance of Buildings Directive, «EPBD»).

Abonner på nyhetsbrev og invitasjoner