Hopp til hovedinnholdet

Selskapsrett

Vår selskapsrettskompetanse skiller seg ut. Vi har Norges ledende eksperter på selskapsrett som kombinerer unik teoretisk kompetanse med erfaring og forståelse fra de mest sentrale kommersielle virksomhetsområdene.

Selskaper, spesielt aksjeselskaper og allmennaksjeselskaper, utgjør fundamentet i norsk og internasjonalt næringsliv. God innsikt i lover, regler og praksis er helt avgjørende for en optimal strukturering og styring av selskapene. 

Våre selskapsrettsadvokater har et bredt og sammensatt erfaringsgrunnlag innen både norsk og utenlandsk selskapsrett.  

Selskapsrettsteamet jobber tverrfaglig, blant annet med våre fagområder for M&A, tvisteløsning og kapitalforvaltning/regulatorisk, og jobber også tett med kapitalmarkedsgruppen og compliance.  

Vår selskapsrettslige spisskompetanse bidrar til effektiv og verdiskapende rådgivning. Når transaksjoner skal planlegges. er spisskompetanse avgjørende for å finne optimal selskapsstruktur/transaksjonsmodell som gir en vellykket kommersiell løsning.  Våre eksperter på selskapsrett jobber blant annet med salgs- og kjøpsavtaler, aksjonæravtaler og kapitalstruktur. Vi har særlig kompetanse knyttet til planlegging og gjennomføring av fusjoner og fisjoner.

Vi etablerer systemer for effektiv og verdiskapende styring og ledelse av selskaper (corporate governance), og tilbyr work-shops for styrer og toppledergrupper som gir kunnskap om og trening i oppfølging av løpende forpliktelser og ansvar. Vi rådgir også i den løpende forvaltningen av selskaper, herunder ved planlegging og gjennomføring av generalforsamlinger, avtaler mellom selskap og en nærstående part, kapitalisering og forsvarlig egenkapital, utforming av lederlønns- og utbyttepolitikk.  

Selskapsrettsadvokatene våre arbeider daglig med å forebygge og løse aksjonærkonflikter, herunder håndhevelse av eierrettigheter, minoritetsvern og på spørsmål knyttet til verdsettelse, blant annet ved innløsning og utelukkelse.    Vi har bred erfaring fra tvisteløsning i saker som gjelder forkjøpsrett, samtykkekrav, selskapsrettslig omgåelse/gjennomskjæring og tvangsinnløsning.

Selskapsrettsgruppen har unik erfaring knyttet til rådgivning om statlig og offentlig eierskap. 

Vi bistår med

  • Planlegging av transaksjoner
  • Gjennomføring av transaksjoner
  • Eierstyring og selskapsledelse (corporate governance)
  • Løpende forvaltning av selskaper
  • Forebygge og løse aksjonærkonflikter
  • Tvisteløsning
  • Granskning av aksjeselskaper
Kontaktpersoner

Gi styrekarrieren din et løft

Executive Board Programme, som Wikborg Rein og Scandinavian Executive Institute tilbyr i samarbeid med den internasjonalt anerkjente business-skolen INSEAD, er en internasjonal styreutdanning tilpasset skandinaviske forhold og lovgivning. Utdanningen gjør deg til et verdiskapende styremedlem og en viktig ressurs for både bedriften og din egen styrekarriere.

Den eneste styreutdanning i Norge som tilbys i samarbeid med den velrennomerte business-skolen INSEAD – les mer

Les våre artikler om Selskapsrett

01.10.2024

Plikten til å registrere reelle rettighetshavere trer i kraft i dag, 1. oktober 2024

Siden 1. november 2021 har aksjeselskaper og visse andre juridiske personer vært pålagt å ha en dokumentert oversikt over sine reelle rettighetshavere. Fra 1. oktober 2024 må norske foretak registrere reelle rettighetshavere i Brønnøysundregisteret i henhold til lov om register over reelle rettighetshavere. Dette innebærer at foretakene må rapportere til myndighetene om hvem som kontrollerer og eier foretaket i siste instans. For at registreringspliktige selskaper og andre skal få tid til å innrette seg, vil registreringsplikten bli faset inn over 10 måneder, med siste frist for registrering 31. juli 2025. Etter dette kan registreringspliktige ilegges tvangsmulkt for mangelfull registrering.

11.06.2024

Verdipapirisering kommer til Norge

Regler om verdipapirisering innlemmes i EØS-avtalen 12. juni. Det er sannsynlig at reglene raskt vil bli gjennomført i norsk rett og at de kan tre i kraft 1. januar 2025.

01.02.2024

WR Kapitalforvaltning: Valg av fondsstruktur – AS, IS eller utenlandsk?

Hvilken selskapstype bør du velge når du etablerer et nytt alternativt investeringsfond? Det kommer blant annet an på hva fondet skal investere i, hvilke investorer man søker, hvilken fleksibilitet man trenger ved inn- og utbetalinger fra fondet, behov for konfidensialitet, mv.

Abonner på nyhetsbrev og invitasjoner