Hopp til hovedinnholdet

WR Kapitalforvaltning: EuVECA – mulighet for markedsføring i hele EU og til ikke-proffe – uten konsesjon

14.11.2024

Vi har i et tidligere temabrev redegjort for forskjellene mellom AIF-forvaltere med konsesjon og de som er registrert. Blant fordelene ved en full konsesjon er muligheten for grensekryssende markedsføring av fondet (såkalt «passporting») innen EU/EØS. Et alternativ for små og mellomstore forvaltere som ønsker grensekryssende markedsføring er å registrere fondet som et EuVECA-fond etter reglene i EuVECA-forordningen, dersom det er mulig å harmonisere den planlagte fondsstrategien med investeringsbegrensningene i regelverket. Vi ser nærmere på hvem dette kan passe for nedenfor.

Lesetid 5 minutter

EuVECA-reglene (i dagens form) trådte i kraft i Norge i 2022. De gjelder for kvalifiserte EuVECA-fond, som for alle praktiske formål kan betegnes som SMB-fond (ettersom fondene kan investere i mye mer enn «venture»). Reglene forenkler etablering og markedsføring av slike fond på tvers av EU (også til ikke-proffe). Disse fondene kan også yte lån til porteføljeselskaper, og innebærer dermed et viktig unntak fra kredittmonopolet etter finansforetaksloven.

EuVECA-fond, som er en regulert undergruppe av AIF-fond med en spesialisert investeringsstrategi, kan forvaltes både av forvaltere med konsesjon og registrerte forvaltere (såkalte «sub threshold»-forvaltere). For norske formål må fordelene ved EuVECA vurderes mot ulempene ved å miste fleksibiliteten for uregulerte AIF-fond og det enkle regulatoriske regimet for vanlige registrerte forvaltere. 

Hva kvalifiserer som et EuVECA-fond og hva kreves av forvalter?

Kvalifiserte fond

For å kvalifisere under EuVECA må fondet:

  • Være en kollektiv investeringsordning som har til hensikt å investere minst 70 % av den samlede kapitalen i «kvalifiserende investeringer» (se beskrivelse nedenfor);
  • Ikke bruke mer enn 30 % av den samlede kapitalen til å erverve eiendeler som ikke er kvalifiserende investeringer; og
  • Være etablert i EU/EØS.

«Kvalifiserende investeringer» inkluderer:

  • Egenkapital, hybridinstrumenter utstedt av et «kvalifiserende porteføljeselskap» (se beskrivelse nedenfor)
  • Egenkapitalinstrumenter i annenhåndsmarkedet, samt (under visse vilkår) instrumenter utstedt av en majoritetseier i et «kvalifiserende porteføljeselskap»
  • Sikrede eller usikrede lån gitt av fondet til et «kvalifiserende porteføljeselskap» der fondet allerede har investert (begrenset til 30 % av fondets kapital)
  • Andeler eller aksjer i andre EuVECA-fond, forutsatt at disse selv ikke har investert mer enn 10 % av sin samlede kapital i andre EuVECA-fond

Et «kvalifiserende porteføljeselskap» er et selskap som:

  • På investeringstidspunktet enten ikke er børsnotert og har under 500 ansatte, eller er en SMB notert på et vekstmarked for små og mellomstore bedrifter;
  • Ikke er et kollektivt investeringsforetak, kredittinstitusjon, verdipapirforetak, forsikringsselskap, finansiell holdingselskap eller blandet holdingselskap; og
  • Er etablert i en EU-medlemsstat eller i et tredjeland som ikke er på FATFs liste over ikke-samarbeidende land og territorier, og som har signert OECDs modellskatteavtale.

Krav til forvalter

EuVECA-fond kan forvaltes av registrerte eller konsesjonerte AIF-forvaltere. For registrerte forvaltere gjelder ytterligere krav etter EuVECA-forordningen:

  • Startkapitalkrav på 50 000 euro, med løpende kapitalkrav på 1/8 av forvalterens faste kostnader fra foregående år. For beløp over 250 millioner euro, gjelder et tillegg på 0,02 %. Dette er likevel mindre enn forvaltere med full konsesjon som har tilsvarende kapitalkrav på 125 000 euro eller 1/4 av faste kostnader.
  • Krav til at ledelsen er egnet, samt overordnede krav til god forretningsskikk, likebehandling av investorer og håndtering av interessekonflikter. Det må også utarbeides et egen informasjonsdokument om fondet og investeringsstrategien. Selv om kravene er mer omfattende og eksplisitte enn de som gjelder for registrerte forvaltere, er det regulatoriske regimet likevel enklere enn det som gjelder for forvaltere med konsesjon. 

Markedsføring av EuVECA-fond

Grensekryssende markedsføring i EU/EØS: 

  • Registreringen av et EuVECA-fond gir direkte adgang til å markedsføre fondet i hele EØS.
  • EuVECA-forordningen forbyr vertsstatene å kreve en avgift for å registrere fondet for markedsføring, noe som bidrar til å redusere kostnadene.

Markedsføring til ikke-profesjonelle: 

  • EuVECA-registreringen gir adgang til å markedsføre fondet både til profesjonelle og ikke-profesjonelle investorer.
  • Ikke-profesjonelle investorer må investere minst 100 000 euro og avgi en erklæring om at de er klar over risikoen ved investeringen.
  • Forvalteren må utarbeide et nøkkelinformasjonsdokument (KID) i henhold til PRIIPS-forordningen, som blant annet inkluderer informasjon om risiko, avkastning, kostnader og gebyrer.

Pre-marketing: 

  • Under de nylig vedtatte reglene for markedssondering eller pre-marketing basert på CBDF-direktivet, kan EuVECA-fond som ennå ikke er etablert eller ikke er varslet for markedsføring, pre-markedsføres til potensielle investorer i EU for å teste interessen.
  • Vanlige registrerte forvaltere uten EuVECA-registrering har generelt ikke denne muligheten til pre-markedsføring på tvers av landegrensene.

Gunstige investeringsbetingelser:

  • Forsikringsforetak og pensjonskasser underlagt Solvens II vil kunne oppnå gunstige kapitalkrav etter markedsrisikomodulen ved investeringer i gjeld eller egenkapital utstedt av et EuVECA-fond, sammenlignet med andre unoterte investeringer.
  • EuVECA-forordningen har også en bestemmelse som gir rett til mer fordelaktig behandling for offentlige investorer, dersom fondet fungerer som et verktøy for statlig investering av risikokapital, slik som såkornordningen i Norge.

Fordeler og ulemper med EuVECA

Fordeler

  • Grensekryssende markedsføring: EuVECA-forordningen tillater markedsføring av fondet på tvers av EU/EØS uten behov for en full AIFM-konsesjon. Dette gir en betydelig fordel for mindre forvaltere som ønsker å tiltrekke seg investorer fra flere land.
  • Tilgang til en bredere investorbase: EuVECA-fond kan markedsføres både til profesjonelle og ikke-profesjonelle investorer, noe som øker mulighetene ved kapitalinnhenting.
  • Mulighet til å yte lån: EuVECA-fond kan yte lån til porteføljeselskaper som allerede har mottatt egenkapitalinvesteringer fra fondet, opp til 30 % av fondets kapital. Dette er spesielt nyttig i Norge, hvor utlånsvirksomhet er strengt regulert.
  • Redusert regulatorisk byrde: Sammenlignet med full konsesjon etter AIF-loven innebærer EuVECA mindre regulatorisk byrde, noe som reduserer kostnadene og kompleksiteten ved å overholde regelverket.

Ulemper

  • Begrenset fleksibilitet: Selv om EuVECA gir fordeler på markedsføringssiden, kan det være mindre fleksibelt sammenlignet med uregulerte alternative investeringsfond. Spesifikke investeringsregler må overholdes, noe som kan begrense fondets investeringsstrategier.
  • Ytterligere opplysningskrav: EuVECA-fond må også overholde PRIIPS-forordningen når de markedsføres til ikke-profesjonelle investorer. Dette innebærer utarbeidelse og vedlikehold av nøkkelinformasjonsdokumenter (KID), som kan være kostbart og tidkrevende.
  • Regulatoriske krav: Selv om EuVECA-innebærer en redusert regulatorisk byrde sammenlignet med full konsesjon, medfører den fortsatt krav til registreringsmelding og overholdelse av spesifikke kapitalkrav og organisasjonskrav som er strengere enn det som gjelder for registrerte forvaltere med uregulerte fond.

Oppsummert

EuVECA-forordningen gir en kostnadseffektiv og fleksibel løsning for små og mellomstore EuVECA-fond i EU som ønsker å markedsføre fond over landegrensene. For norske forvaltere representerer EuVECA også en verdifull mulighet på grunn av tillatelsen til å yte lån, selv om den reduserte fleksibiliteten sammenlignet med uregulerte fond må vurderes nøye. Med implementering av regler som PRIIPs og CBDF sikrer EuVECA et mer helhetlig rammeverk som letter fondsetablering og distribusjon i EØS, til tross for de medfølgende regulatoriske kravene.

Ta gjerne kontakt med Wikborg Reins Kapitalforvaltningsteam dersom du planlegger et nytt fond, investerer i norske eller utenlandske fond eller er nysgjerrig på å lære mer. 

Forfattere
Profile image of Daniel Nygaard Nyberg
Daniel Nygaard Nyberg
Partner | Head of Asset Management
E-post dnn@wr.no
Profile image of Karoline Ulleland Hoel
Karoline Ulleland Hoel
Specialist Counsel
E-post kho@wr.no
Profile image of Karoline Angell
Karoline Angell
Fast advokat
E-post ang@wr.no

Abonner på nyhetsbrev og invitasjoner